ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Aktieägarnas gräddfil

  • Foto: Colourbox

Att vara aktieägare innebär inte bara att man får ta del av eventuell utdelning. I vissa bolag finns det rabatter att hämta. Och de har mest med nöjen, resor och shopping att göra.

"Det här fenomenet var populärare för tio till femton år sedan, men det utvecklas inte så mycket nu. Handen på hjärtat så köper man väl inte aktier för att man får rabatter, men det är ju bra att ägarna provar produkterna", kommenterar Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Flera börsbolag erbjuder dock prissänkningar och liknande till aktieägarna.

Det klassiska exemplet är Skistar, vars aktieägare får åtnjuta sina rabatter i backen. 200 aktier måste man äga för att ta del av prisnedsättningen på 15 procent, som gäller på liftkort, skidhyra och skidskola som bedrivs av koncernen.

"Vi har haft rabatterna i över 20 år. Anledningen till det är att vi gärna ser att våra ägare tar del av vår verksamhet och på så sätt förstår vår affär", säger finanschefen Magnus Sjöholm.

Aktieägare i flygbolaget Sas, måste äga fler än 400 aktier för att ta del av företagets ägarförmåner. De får cirka 10 procents rabatt på tur- och returresor inom Europa, om de stannar borta minst en natt.

Enligt presschefen Fredrik Henriksson är det en lösning som gynnar både ägare och bolaget:

"De kan flyga med oss till ett lite lägre pris samtidigt som vi kan fylla stolar som vi eventuellt annars inte skulle sälja. Därmed kan vi få lite ökade intäkter vilket är bra för aktieägarna samtidigt som aktieägarna reser med Sas och förhoppningsvis får en ännu mer positiv bild av företaget."

Även hotellkoncernen Rezidor har speciella förmåner för aktieägare som äger över 200 aktier. Det handlar om till exempel extrapoäng i lojalitetsprogrammet, rumsgaranti samt rabatt i restaurangerna och på standardrum.

Enligt Rezidors finanschef Knut Kleiven är programmet fortfarande i gång, även efter bytet av huvudägare och det efterföljande budpliktsbudet.

Företagstjänst: Sälj fakturan till rätt pris – jämför här (extern tjänst)

Torsten Janssons New Wave ställer ut rabattkort till sina aktieägare som ger en rabatt på 15 procent på koncernens varumärken i företagets egna hotell, butiker och restauranger.

Det finns även andra sätt att måna om aktieägarna.

"Vi har ingen rabatt, men vi har ett aktieägarprogram för de som äger mer än 1000 aktier", berättar Ia Lindahl Idborg som är pressansvarig på Moment Group, som tidigare gick under namnet 2E Group,

Företaget arrangerar evenemang och sätter upp krogshower och musikaler. Wallmans salonger ingår i koncernen. Enligt Ia Lindahl Idborg kan de som är med i aktieägarprogrammet få inbjudningar smygpremiärer.

Not: Texten ovan utgår ifrån ett direkt ägande. Den som investerar genom en kapitalförsäkring äger inte aktierna direkt, och har därför inte samma möjlighet att till exempel rösta på bolagsstämmor och utnyttja förmåner.

 

Tyck till