ANNONS:
Till Di.se
SD och maktspelet

Åkesson är redo att stödja Batra

  • KRAV. SD-ledaren Jimmie Åkesson är öppen för att släppa fram Anna Kinberg Batra som statsminister utan någon formell uppgörelse. ”Det är politikens innehåll som är avgörande för oss”, säger han i en intervju med Di. Foto: Jesper Frisk

Sverigedemokraterna är redo att stödja Anna Kinberg Batra som ny statsminister, även om man inte får vara med och förhandla om budgeten. Men politiken måste anpassas efter SD:s önskemål. I en intervju med Di berättar SD-ledaren Jimmie Åkesson om sina viktigaste krav på Moderaterna.

Sverigedemokraterna överträffade alla förväntningar i valet 2014 och fick 12,9 procent – en enorm framgång för ett parti som då bara hade suttit fyra år i riksdagen.

Sedan dess har partiet fortsatt att växa och enligt den senaste stora partisympatiundersökningen från SCB har SD i dag stöd av 17,5 procent av väljarna. Samtidigt finns andra opinionsinstitut som ger SD upp till 25 procent.

Alldeles oavsett var inom detta intervall partiets egentliga stöd ligger har Sverigedemokraternas framgångar skapat en helt ny politisk spelplan i Sverige.

Det Jimmie Åkesson ser framför sig är en M-ledd regering, som är beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

”Mitt huvudscenario är att vare sig Centern eller Liberalerna ska behövas för att bilda majoritet i riksdagen”, säger han.

Tidigare i höstas gav allianspartiledarna beskedet att de kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018. Och samma besked ger Jimmie Åkesson. 

”Det kommer vi också att göra”, säger han.

SD-ledaren är sedan öppen för att släppa fram Anna Kinberg Batra, och det även om inte Sverigedemokraterna bjuds in till överläggningar inför regeringsbildningen. Partiet kräver ingen formell uppgörelse för att SD ska backa upp en M-ledd regering och man ställer heller inga krav på att få vara med och förhandla om budgeten.

”Det är politikens innehåll som är avgörande för oss, det är bara det”, säger Jimmie Åkesson.

”Sedan är det klart att det är lättare att få stöd av någon som man pratar med än någon som man vägrar att prata med och som man dessutom pratar strunt om så fort man får tillfälle.”

Kravet på Moderaterna är att de anpassar sin politik efter SD:s önskemål. I särklass viktigast är flyktingpolitiken, där Jimmie Åkesson listar tre skarpa krav:

  • M måste hålla fast vid sin nya restriktiva linje.
  • Den tillfälliga asyllagen måste bli permanent.
  • Kraven på ökad anhöriginvandring måste avvisas.

Jimmie Åkesson varnar M-ledaren för att kompromissa med de mindre allianspartierna om migrationspolitiken.

”Jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna stödja en invandringspolitik där Centern har ett inflytande”, säger han.

”För att Anna Kinberg Batra ska kunna sätta kraft bakom det hon säger om invandringspolitiken så måste hon meddela att hon är beredd att släppa Annie Lööf och Jan Björklund, annars har hon ingen trovärdighet alls.”

Förutom migrationspolitiken kräver SD bättre villkor för offentliganställda. Partiet pekar särskilt ut polisen, vården och omsorgen och har tidigare gått fram med ett förslag om rätt till heltid. 

Man kräver även satsningar på landets sämst ställda pensionärer och vill se både höjda garantipensioner och skattesänkningar för gruppen. Dessutom anser partiet att det behövs skärpta straff och ökade resurser till rättsväsendet.

”Det är inom de områdena vi kommer att ställa tuffast krav”, säger Jimmie Åkesson. 

Inom SD hoppas man att partiet ska få samma position som Vänsterpartiet har i dag, fast på högerkanten.

Flera högt uppsatta personer i partiet som Di har talat med beskriver hur såväl SD-ledningen som företrädare ute i landet nu arbetar systematiskt för att bygga upp nätverk och knyta personliga kontakter med moderater på alla politiska nivåer under den högsta M-ledningen.

Syftet är att sätta press på Anna Kinberg Batra och inifrån öka trycket på att närma sig Sverigedemokraterna efter nästa val.

”Inget av de gamla blocken kommer att kunna bilda en majoritetsregering. Alltså kommer man att behöva vårt stöd eller så behöver Anna Kinberg Batra stöd från Stefan Löfven. Det är de två val hon har”, säger SD-ledaren. 

Enligt Jimmie Åkesson kan SD:s krav på migrationsområdet jämföras med Vänsterpartiets krav på att begränsa välfärdsvinsterna.

Samtidigt säger han sig vara mer inriktad på att förhandla och hitta kompromisser än att ställa ultimatum.

”Men det förutsätter att båda parter är intresserade av att göra det, annars får man gå fram med ultimativa krav”, säger han.

Även om Sverigedemokraterna är redo att släppa fram Anna Kinberg Batra är partiet försiktigt med att utlova något långsiktigt stöd.  

Så länge det saknas en formell uppgörelse mellan partierna går det inte att ge några garantier, enligt Jimmie Åkesson. 

”De kan aldrig bara räkna med vårt stöd”, säger han.

Tyck till