ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ägaruppror mot uppköpsbudet på Rezidor

  • Foto: TT

Fyra svenska storägare i Rezidor står eniga mot kinesiska HNA som försöker köpa upp hela hotellbolaget utan att avslöja priset på Carlsons aktiepost.

AMF och Fjärde AP-fonden anser att Aktiemarknadsnämnden svek minoritetsägarna när den godkände budpliktsbudet.

”Jag blir besviken över Aktiemarknadsnämndens utslag. Jag förstår inte att de har släppt igenom det här”, säger Anders Oscarsson, aktiechef på AMF, som äger knappt 5 procent i Rezidor.

”Det är trist när mindre aktieägare – som dessutom äger nästan hälften av aktierna – kommer i kläm i en sådan här situation”, säger Arne Lööw, chef för ägarstyrning på Fjärde AP-fonden.

Allt började när HNA Tourism köpte bolaget Carlson Hotels, inklusive aktieposten på 51 procent i Rezidor, förra året. Det utlöste i sin tur budplikt. Men kineserna har inte velat berätta vilket pris aktierna i Rezidor fick i affären.

Dagen före julafton kom i stället ett bud till minoritetsägarna på 34,85 kronor per aktie, klart lägre än börskursen.

Det kinesiska bolagets svenska advokater hade helt enkelt lyckats övertala Aktiemarknadsnämnden att godkänna ett bud baserat på genomsnittskursen 20 dagar innan aktieposten bytte ägare i fjol.

Dessutom gick Aktiemarknadsnämnden med på att de som trots allt accepterar budet får vänta upp till nio månader på sina pengar i väntan på att kinesiska myndigheter godkänner att likviden förs ut ur Kina.

Samtidigt råder en enig styrelse i Rezidor sina aktieägare att tacka nej till budet från kineserna. Motiveringen:

”Erbjudandet reflekterar inte Rezidors värde ur ett finansiellt perspektiv.”

Bland ledamöterna finns bland andra Staffan Bohman, tidigare vd för Sapa.

På vanlig svenska säger styrelsen att detta är ett skambud, men tack vare Aktiemarknadsnämnden kan HNA ändå lyckas köpa upp hela Rezidor billigt.

”Det är konstigt när ett självregleringsorgan som Aktiemarknadsnämnden tycker det här är okej. Jag är djupt bekymrad. Här är en minoritet som blir överkörd tack vare att man utnyttjat det svenska systemet på ett skickligt sätt”, säger Anders Oscarsson.

Fjärde AP-fonden, med drygt 2 procent av aktierna, är lika kritisk.

”Aktiemarknadsnämnden kunde ha agerat annorlunda”, säger Arne Lööw.

Hur då?
”De kunde ta reda på vad det verkliga värdet var på de här aktierna vid tillfället för affären (med Carlson, Dis:anm).”

Och nu formeras alltså ett ägaruppror i Rezidor. AMF, Nordea, Fjärde AP-fonden och Provobis är eniga i sin kritik av budet. Tillsammans äger de 12 procent och diskuterar nu hur man ska agera för att skydda sina intressen.

Ett självklart alternativ är att tillsätta en minoritetsrevisor på stämman.

”Vi är några ägare som pratar med varandra nu. Vi har inte bestämt vad vi ska göra. Vi får se vad som händer när budtiden går ut”, säger Arne Lööw.

Fjärde AP-fonden kommer inte att sälja sina aktier till HNA Tourism.

”Nej inte på de här nivåerna”, säger Arne Lööw.

Anders Oscarsson ser en risk att småsparare säljer sina aktier billigt, samtidigt är alternativet att de bli sittande med aktier i ett bolag som helt styrs av huvudägarens agenda. Det alternativet kan vara avgörande för många.

”Det här är en enormt stor fråga för alla småaktieägare som nu blir sittande med en död aktie”, säger Anders Oscarsson.

Även Rezidors styrelse varnar i sin rekommendation för risken med att fortsätta äga aktien.

”Vi tittar på vad vi kan göra. För minoritetsaktieägarna i Rezidor måste vi protestera mot att HMA lyckats utnyttja det svenska systemet och det är vad vi gör vi till att börja med”, säger Anders Oscarsson.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/10753EtRBDkY/

Tyck till