close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Kreab bakom SD:s högersväng

Uppdaterad: 15 sep 2015 08:41. Publicerad: 15 sep 2015 06:13
  • HAR KONTAKTER. Jimmie Åkessons högra hand, riksdagsledamoten Linus Bylund (till höger), bekräftar att han har en tät kontakt med Kreabs Sverigechef Markus Uvell.

    Foto: Henrik Montgomery

  • LOCKET PÅ. Peje Emilssons pr-byrå Kreab har en nyckeroll i näringslivets kontakter med Sverigedemokraterna. Men han är fåordig i sina kommentarer kring uppdraget.

    Foto: Izabelle Nordfjell

  • NYCKELPERSON. Markus Uvell, Sverigechef för Kreab, är den som sköter kontakterna med SD.

    Foto: Leif R Jansson

1 / 3

Näringslivets kontakter med Sverigedemokraterna är betydligt mer långtgående än vad som hittills har varit känt.
Bakom kulisserna pågår en intensiv uppvaktning av partiet från flera av landets tyngsta lobbyorganisationer. I centrum står Peje Emilssons Kreab.

Di:s avslöjande i går att Svenskt Näringsliv och flera tunga arbetsgivarorganisationer har byggt upp allt tätare kontakter med SD har väckt starka reaktioner.

Annons:

Men förbindelserna mellan näringslivet och Sverige­demokraterna går längre än så. Flera av landets tyngsta pr- och kommunikationsbyråer har nu på näringslivets uppdrag börjat arbeta direkt mot partiet.

Di:s granskning visar att Kreab var bland de första att uppvakta SD, och att byrån har haft en huvudroll i den allt intensivare lobbyingen mot partiet.

Från SD:s sida spelar den ekonomiskpolitiska tales­personen Oscar Sjöstedt en nyckelroll

Men mest betydelsefull i sammanhanget är Jimmie Åkessons högra hand Linus Bylund, riksdagsledamot och en av partiets frontfigurer.

”Det är många kommunikationsbyråer och lobbygrupper av modell större som visar sitt intresse. Det var nu under våren 2015 som det började rulla på ordentligt. Det har nog både att göra med val­resultatet och att det har sjunkit in att vi är här för att stanna”, säger Linus Bylund.

Kreab är en av landets största och mest inflytelserika kommunikationsbyråer. Grundare och storägare är Peje Emilsson – en tungviktare inom såväl näringslivet som politiken med ett förflutet i Moderaterna.

Peje Emilsson är också grundare av och majoritets-ägare i Kunskapsskolan, en av landets största friskole­koncerner.

Sverigechef på Kreab  är Markus Uvell. Han har tidigare varit vd för den borgerliga tankesmedjan Timbro och även skrivit en bok om Sverigedemokraterna. Det är framför allt han som byggt upp och sköter de nära kontakterna med SD.

”Jag tror att det är jätte­viktigt att förstå hur olika aktörer uppfattar samhällsutvecklingen. Det gäller inte minst Sverigedemokraterna som har ett potentiellt jättestort inflytande i svensk politik”, säger Markus Uvell.

Kreab har haft en intern diskussion om förhållandet till SD och kommit fram till att man ska behandla Sverige­demokraterna på samma sätt som alla andra partier.

”Att man försöker påverka alla som är politiskt valda är väl rätt självklart”, säger Peje Emilsson, som i övrigt inte vill kommentera kontakterna med SD.

Vilken roll Kreab och andra kommunikationsbyråer har spelat när det gäller SD:s politikutveckling är svårt att belägga. Men ett kvitto på ett framgångsrikt lobbyarbete är att SD har svängt i näringslivsvänlig riktning i flera ­viktiga frågor.

När det gäller välfärds­vinsterna – en fråga som Kreab enligt Di:s källor har lagt stor vikt vid internt – handlar det om en dramatisk omsvängning från SD:s sida.
SD gick till val på att förbjuda vinster för friskolor. Men när frågan behandlades i finansutskottet i våras anslöt sig SD till alliansens krav på en ny utredning om välfärdsvinsterna, där premissen är att vinster ska tillåtas.

”Det finns en ryggmärgsreflex när det gäller vinst i välfärden, att man tycker det är dumt och att det borde förbjudas. Men om man sätter sig in i sakfrågan inser man att det är ganska korkat att vara direkt emot all vinst i all välfärdsverksamhet”, säger Linus Bylund. 

Både han och Oscar ­Sjöstedt lyfter fram kontakterna med Markus Uvell som mycket betydelsefulla. Linus Bylund beskriver Kreab­chefen närmast som en vän och de har setts över både ­luncher och druckit öl tillsammans för att diskutera olika sakfrågor.

”Vi umgås även halvt ­privat. Det är inget konstigt och vi behöver saker som de har. Det är företrädesvis ­faktaunderlag. Men det är ­väldigt lite som handlar om direkt lobbyism”, säger Linus Bylund, som samtidigt betonar att han inte springer någons ärenden.

”Det finns intressen i det här och det måste man ha med sig. Men jag vill säga att jag och resten av partiet gärna skulle sitta ned även med LO, om de nu var intresserade”, säger han. 

Även Markus Uvell bekräftar den nära kontakten med SD-topparna och beskriver också SD:s omsvängning högerut som betydande.

”Som jag uppfattar läget står man i dag klart närmare alliansen än de rödgröna i många frågor”, säger han.

Sin egen och Kreabs roll i detta tonar han dock ned. 

”Sverigedemokraterna har lockat många väljare från framför allt Moderaterna och de förväntar sig leverans av en politik som de gillar. Det tror jag är den viktigaste förklaringen.”

Vid sidan av Kreab uppvaktas SD även av flera andra byråer, enligt såväl SD själva som personer i branschen som Di har talat med.

Flera tungviktare i de olika kommunikationsbyråerna bekräftar också bilden av att lobbyingen mot SD nu tagit fart på allvar. 

Tomas Nordenskiöld

tomas.nordenskiold@di.se

Fredrik Öjemar

fredrik.ojemar@di.se

Tjänster

Dagens tidning

Ditt konto används av någon annan.

Du måste vara prenumerant på Dagens industri för att kunna läsa den här artikeln.

Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:45 % Senaste
Stora Enso R 6,84 83,60
Holmen A 3,40 319,60
Swedbank A 2,67 211,20
Indutrade -9,92 167,90
Electrolux A -5,56 219,10
Alfa Laval -4,07 127,20
Världsindex
Nikkei 225 0,76% 17 365,25
Hang Seng Index -0,17% 23 565,11
FTSE 100 Index 0,45% 7 017,64
Dax 30 -0,04% 10 757,31
CAC 40 -0,26% 4 540,84
Dow Jones Industrial Average -0,30% 18 169,27
NASDAQ Composite -0,50% 5 283,40
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 7 43 4
Nordea 13 14 0
Telia Company 10 11 5
SAS 0 8 2
Lucara Diamond Corp 4 4 0
Tieto 2 5 0
Nokia 2 4 0
Evolution Gaming ... 6 0 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Concentric 2 2 0
GWS Production 0 4 0
Bonava 1 1 1
Mr Green & Co 0 3 0
Verisec 0 3 0
Svolder 2 1 0
Hansa Medical 0 2 0
Catella 0 2 0
Cinnober Financia... 0 2 0
Cherry 0 2 0
Semafo Inc. 0 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
NN B
26,44
INDT
-9,92
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)