close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Vapengiganten köper svenskt

Uppdaterad: 23 nov 2015 21:24. Publicerad: 23 nov 2015 21:06
 • FLYGER HÖGT. Den svenska roboten kommer att användas i tillverkningen av Lockheed Martins stridsflygplan. På bilden F-16 och F-35.

  Foto: Ross D. Franklin

 • ENTREPRENÖR. ”När vi tittar tillbaka om fem år kan det här visa sig vara en enorm affär”, säger Peter Settman som inträder i styrelsen i det nya bolaget i Abu Dhabi.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

 • ROBOTGÄNGET. Uppfinnaren Karl-Erik Neumann (i mitten) med sina partners i Exechon – Thomas Andersson och Fredrik Palmquist – som nu flyttar till Abu Dhabi. Här med Exechons robot XT 700 som snart får en efterföljare i Xmini.

  Foto: Jack Mikrut

1 / 3

Uppfinnaren Karl-Erik Neumann gör sitt livs affär med entreprenören Peter Settman och bildar ett bolag för industrirobotar tillsammans med världens största försvarsindustri Lockheed Martin. Boeing och Airbus har redan beställt robotar.
Men det nya företaget och fabriken hamnar inte i Sverige utan i Förenade Arabemiraten.

”Det är det enda jag tycker är tråkigt i det här. Jag har sagt i 30 år att min dröm är att skapa ett nytt industriföretag i Sverige – nu får jag göra det någon annanstans. Det är mission impossible i Sverige”, säger Karl-Erik Neumann.

Annons:

Fakta

Lockheed Martin

 • Omsättning: 397 miljarder kronor.
 • Resultat efter skatt: 31, 4 miljarder kronor.
 • Antal anställda: 120.000.
 • Största aktieägare: Kapitalförvaltarna State Street, Capital World Investors och Vanguard Group.

EXECHON

 • Omsättning: 5 Mkr.
 • Resultat före skatt: Minus 2,9 Mkr.
 • Antal anställda: 3.
 • Aktieägare: Grundaren Karl-Erik Neumann med partners Thomas Andersson och Fredrik Palmquist samt Peter Settman.

Amerikanska Lockheed Martin med 120.000 anställda är världens största försvarsindustriföretag, känt för stridsflygplanen F-16 och F-35 och missilerna Patriot eller Trident. En jätte som omsätter 400 miljarder kronor.

Den 2 november, dagarna innan Dubai Airshow, skickade Lockheed Martin ut ett pressmeddelande om det nya bolaget med en svensk vd, men här i Sverige har saken passerat obemärkt. Affären innebär att Karl-Erik Neumann säljer verksamheten i automationsföretaget Exechon i Sollentuna till ett nytt bolag i Abu Dhabi som ägs till 40 procent av Lockheed Martin och 51 procent av den lokala partnern Injaz National.

”Vi har fått betalt i cash och aktier. Dessutom tillför Lockheed och Injaz rörelsekapital i det nya bolaget. Jag blir vd”, säger Karl-Erik Neumann.

Han och de andra aktieägarna i Exechon AB äger 9 procent av aktierna i Abu Dhabi-bolaget, Exechon Enterprises LLC, men har ”väsentligt” högre andel av vinsten och framtida utdelningar från bolaget.

”Jag kan inte gå in på detaljerna, men det finns ett aktieägaravtal som gör att vi har högre utdelning och vi har samma rösttal som våra två partner i bolaget”, säger Karl-Erik Neumann.

Hur mycket får ni kontant i dag?
”Tillräckligt för att må bra. Bolagets skulder är lösta och jag behöver inte bekymra mig över privatekonomin.”

Redan 2009 tog Lockheed Martin första kontakten med Karl-Erik Neuman under en mässa i USA. Det som lockar amerikanerna är Exechons robotteknologi som kombinerar flexibilitet, precision och styrka.

Nu är man alltså överens om att tillsammans bygga ett bolag kring en ny industrirobot i kolfiber, Xmini. Den har hittills patenterats i 41 länder.

Utvecklingen har drivits på i samarbete med flygjättarna Boeing och Airbus som redan har lagt beställningar på betaversionen av Xmini som ska vara färdig till våren.

”Den går att använda till det mesta – fräsa, borra, lasersvetsa och montera. Den borrar ett hål i sekunden.”

För Boeing och Airbus finns stora vinster att hämta. När de bygger ett stort trafikflygplan borras över en miljon hål, flertalet manuellt.

Lockheed Martin, som dominerar marknaden för militärt flyg, blir från dag ett kund till Exechon Enterprises.

”Det roliga är att det här började som en offsetaffär i Förenade Arabemiraten för Lockheed Martin, men nu har man fokus på produktionsnyttan i USA. Lockheed har i avtalet tagit på sig att se till att den här maskinen används av deras underleverantörer plus i Lockheeds egna fabriker”, säger Karl-Erik Neumann.

”Från och med januari 2016 börjar Lockheed Martin ta med den här maskinen i sitt utvecklingsarbete så när man utvecklar nya plan och missiler kommer man se till att utveckla dem smartare.”

Svenskarna får två av sex platser i styrelsen i Abu Dhabi, de går till Karl-Erik Neumann och Peter Settman som äger 10 procent av svenska Exechon. Uppfinnaren och medieentreprenören träffades för två år sedan.

”Peter begärde inte en plats i styrelsen. Till saken hör att jag ordnade ett möte mellan honom och Lockheed Martin och de ville ha in honom i styrelsen. Det var intressant”, säger Karl-Erik Neumann.

”Strängarna på min lyra – de är flera och något olika”, konstaterar Peter Settman.

Hur känns det att sätta sig i en styrelse i Abu Dhabi med ett av USA:s största företag?
”När vi tittar tillbaka om fem år kan det här visa sig vara en enorm affär. Det gäller att inte få svindel utan helt enkelt bara fortsätta där vi började. Vi ska använda den kompetens som finns i en stor amerikansk organisation som Lockheed Martins med fokus på försäljning och kombinera det med Kalles och hans teams fokus på produkten och marknaden”, säger Peter Settman.

I mars går flyttlasset till Abu Dhabi för Karl-Erik Neumann, men även för ingenjörerna Thomas Andersson och Fredrik Palmquist som är hans partner i Exechon. Alla tre har skrivit på ett femårskontrakt med det nya bolaget.

”Jag, Thomas och Fredrik flyttar ned med våra familjer. De är båda ansedda som topp fem mest kunniga i världen på området av Airbus och Boeing. Fabriken ska vara klar till sommaren och vi kommer att leverera en betaserie nästa år.”

Det nya bolaget har redan gjort en detaljerad budget för tio år. En Xmini kostar 250.000 dollar, drygt 2 miljoner kronor, och i budgeten finns tusentals robotar.

”Försäljningen som Lockheed Martin åtagit sig att driva igenom är så omfattande att vi kommer göra vinst redan första året. Därutöver har vi avtalet med Boeing och Airbus som också innebär höga volymer.”

Hur stort kan bolaget bli?
”1 miljard dollar i omsättning, i alla fall om vi tittar tio år fram. Vi har en kund i Tyskland som tittar på att köpa 150 maskiner per år de första fem åren, för växellådsbearbetning. Intresset är galet stort, både från bilindustrin och flygindustrin. Vi får samtal varje dag. Det här är den första maskinen i världen gjord helt i kolfiber. Den är en kubikmeter stor, men kan göra lika mycket som en stor maskin”, säger Karl-Erik Neumann.

Peter Settman tänker gå in för att utveckla bolaget i styrelsearbetet.

”Jag gillar verkligen teknik och det är tydligt att den här robottekniken tar det bästa från två världar. Det är klart att jag tror att det här kan bli en väldigt bra affär rent investeringsmässigt, men det blir inte mer värt än vad man gör det till. Det är som att tro att man gjort en home run innan man slagit till med slagträet”, säger han – är tyst en stund – och tillägger sedan:

”Vem hade trott detta om en gammal raggare.”

Gustaf Tapper

gustaf.tapper@di.se

Tjänster

Dagens tidning

Ditt konto används av någon annan.

Du måste vara prenumerant på Dagens industri för att kunna läsa den här artikeln.

Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Dagens industri
24 november 2015

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
15:54 % Senaste
Tele2 A 4,37 91,95
Stora Enso A 2,66 90,65
Fingerprint Cards B 2,51 89,90
Sweco A -7,07 206,30
Telia Company -4,85 37,44
Melker Schörling -4,44 570,00
Världsindex
Nikkei 225 0,29% 17 234,42
Hang Seng Index 0,98% 23 604,08
FTSE 100 Index -0,06% 7 016,03
Dax 30 0,94% 10 811,42
CAC 40 0,75% 4 570,31
Dow Jones Industrial Average 0,59% 18 252,82
NASDAQ Composite 0,66% 5 291,99
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 7 42 4
Nordea 13 14 0
Telia Company 10 11 5
SAS 0 8 2
Lucara Diamond Corp 4 4 0
Tieto 2 5 0
Nokia 2 4 0
Evolution Gaming ... 6 0 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Concentric 2 2 0
GWS Production 0 4 0
Bonava 1 1 1
Mr Green & Co 0 3 0
Verisec 0 3 0
Semafo Inc. 1 2 0
Svolder 2 1 0
Hansa Medical 0 2 0
Catella 0 2 0
Cinnober Financia... 0 2 0
Cherry 0 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
OASM
15,79
MCAP
-12,90
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)