close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

KD avgör framtiden för pakten

Uppdaterad: 05 okt 2015 07:01. Publicerad: 04 okt 2015 18:08
 • RÖSTAR FÖR. KD:s parti-ledare Ebba Busch Thor skulle, enligt källor, gärna se pakten rämna, men kommer att rösta med partiledningen. foto: Henrik Montgomery

  Foto: Henrik Montgomery/TT

 • HAR CHAMPAGNEN PÅ KYLNING. Sara Skyttedal, ledare för KDU, tror att det finns en god chans att partiet tar ställning mot överenskommelsen.

  Foto: P Lundahl

 • RÖSTAR NEJ. ”Det vore tjänstefel att inte lyssna till näringslivet”, säger Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för KD.

 • LÄGGER FRAM MOTION.Även riksdagsledamoten Caroline Szyber vill stjälpa pakten.

1 / 4

Missnöjet mot Decemberöverenskommelsen växer nu snabbt i alliansen. I veckan ställs frågan på sin spets när pakten ska upp till omröstning i KD.
Di kan nu avslöja att en rad partidistrikt tagit ställning för att riva upp den omdiskuterade överenskommelsen.

Förtjusningen över Decemberöverenskommelsen har aldrig varit särskilt stor bland gräsrötterna i allianspartierna. En ordning där man inte tillåts strida för sin egen politik och där V har ett avgörande inflytande är svår att sälja in i de egna leden.

Annons:

Fakta

Het fråga på partistämmor

 • KD håller riksting den 8–11 oktober. Vid rikstinget finns fyra motioner om att riva upp Decemberöverenskommelsen.
 • M:s partistämma äger rum en vecka senare, den 15 till 18 oktober. Ombuden har lämnat in totalt sju motioner om Decemberöverenskommelsen, varav fem föreslår att den bör överges.
 • FP har landsmöte den 20–22 november och en motion från en rad namnkunniga kräver att pakten överges.

Fakta

Detta är Decemberöverenskommelsen

Den 27 december 2014 presenterade regeringen och alliansen December-överenskommelsen.

 • Uppgörelsen ska göra det möjligt för en minoritetsregering att regera landet.
 • Upprinnelsen var att Sverigedemokraterna tidigare hade röstat på alliansens budgetförslag, vilket hotade att leda till nyval.
 • Uppgörelsen ska gälla till valdagen 2022.
 • Överenskommelsen har fyra huvudpunkter: Den statsministerkandidat som stöds av den största partikonstellationen släpps fram. Oppositionen lägger, om det är nödvändigt, ned sina röster så att regeringens budget går igenom. Inga delar får brytas ut ur budgeten. Försvaret, pensionerna och energin blir ämnen för blocköverskridande samtal.
 • En Sifomätning i Svenska Dagbladet i slutet av september visade att en majoritet (54 procent) av alliansväljarna tycker att det var fel att ingå överenskommelsen, medan 23 procent anser att det var rätt.

Att Sverigedemokraterna i dag ligger på omkring 20 procent i opinionsmätningarna samtidigt som allianspartierna inte lyckas resa sig har fått motståndet mot pakten att växa ytterligare och tränga långt upp i partiorganisationerna.

Nu väntar två ödesveckor för Decemberöverenskommelsen när såväl Kristdemokraterna som Moderaterna ska rösta om pakten. Först ut är KD, vars riksting under fredagen ska behandla flera motioner som kräver att partiet lämnar pakten.

Partistyrelsens officiella linje inför rikstinget är att överenskommelsen ska ligga fast. Den tidigare partiledaren Göran Hägglund hade nyckelrollen på den borgerliga sidan när pakten slöts.

Men sedan han lämnade tronen har mycket hänt. I Halland och Kalmar har distrikten de senaste dagarna beslutat att man kommer att rösta för att pakten rivs upp. Samma beslut har fattats i Kronoberg och så sent som på lördagen i Dalarna.

I Norrbotten ser det ut att gå samma väg, medan frågan delar partiledaren Ebba Busch Thors hemlän Uppsala i två jämnstora delar.

”Det finns en kritik och framför allt en stor oro för vad överenskommelsen innebär för Kristdemokraterna. Nu äger ombuden på rikstinget frågan och ingen kan på förhand säga hur det går”, säger Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för KD och ledamot i partistyrelsen.

Lars Adaktusson är en av dem som försöker mobilisera motståndet.

”Både för partiet och svensk politik vore det positivt om överenskommelsen kunde läggas åt sidan”, säger han.

De distrikt som har bestämt sig för att riva upp pakten är långt ifrån tillräckligt många för att nå en majoritet bland de totalt 339 ombuden på rikstinget. Men det rör på sig snabbt i frågan, menar flera som Di talat med.

Martin Hallander, vice ordförande för KD i Malmö, har skrivit en av motionerna som yrkar på att partiet ska lämna överenskommelsen.

”Hade någon frågat mig för två månader sedan hade jag sagt att det aldrig kommer att gå igenom. Men det är så många som har bytt sida så det kan gå”, säger han.

Den nya partiledaren Ebba Busch Thor var inte med när pakten förhandlades fram och hon skulle enligt flera källor till Di gärna se den rämna. Det avfärdar dock Ebba Busch Thor själv:

”Jag kommer rösta med partistyrelsen, det vill säga att vi håller fast vid Decemberöverenskommelsen.”

”Jag har tagit över och tar vidare en stafettpinne för ett helt parti och ett helt partis åsikter”, fortsätter hon.

De flesta som Di talat med i partiet tror också att partistyrelsens linje kommer att vinna, men osäkerheten har ökat de senaste dagarna.

Sara Skyttedal, ordförande för partiets ungdomsförbund KDU, berättar att hon redan har lagt champagnen på kylning inför fredagens omröstning.

”Jag bedömer att det finns en god chans att partiet tar ställning mot överenskommelsen”, säger hon.

”Jag ser det som absolut nödvändigt för att mitt parti ska ha en framtid. Om inte Decemberöverenskommelsen dör finns det en överhängande risk att vi gör det i stället.”

Från näringslivshåll har motståndet mot pakten varit kompakt från start, och enligt Lars Adaktusson uppvaktar näringslivsföreträdare allianspartierna i frågan.

”Företagssverige har varit väldigt viktigt i opinionsbildningen mot Decemberöverenskommelsen”, säger han.

”Näringslivets företrädare har en berättigad oro över den förda vänsterpolitiken och har, vad jag förstår, framfört detta till olika partiföreträdare”, fortsätter Lars Adaktusson, som berättar att han själv har diskuterat Decemberöverenskommelsen med såväl Svenskt Näringsliv som en rad företagsledare.

Exakt vad det skulle innebära för överenskommelsen om KD:s riksting bestämmer att partiet ska lämna pakten är inte givet.

Övriga allianspartier skulle kunna hålla fast vid överenskommelsen med regeringen. Men bland motståndarna tror man att det innebär att hela pakten spricker.

Tomas Nordenskiöld

tomas.nordenskiold@di.se

Linda Öhrn

linda.ohrn@di.se

Tjänster

Dagens tidning

Ditt konto används av någon annan.

Du måste vara prenumerant på Dagens industri för att kunna läsa den här artikeln.

Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Wihlborgs Fastigheter 3,03 176,70
MTG A 2,99 258,70
SSAB B 2,90 24,10
Assa Abloy B -6,44 167,00
Ericsson B -5,87 45,09
NetEnt B -5,13 73,00
Världsindex
Nikkei 225 -0,30% 17 184,59
Hang Seng Index 0,30% 23 374,40
FTSE 100 Index -0,09% 7 020,47
Dax 30 0,09% 10 710,73
CAC 40 -0,09% 4 536,07
Dow Jones Industrial Average -0,09% 18 145,71
NASDAQ Composite 0,30% 5 257,40
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 7 35 4
Nordea 13 14 0
Telia Company 10 9 3
SAS 0 8 2
Lucara Diamond Corp 4 4 0
Tieto 2 5 0
Nokia 2 4 0
Evolution Gaming ... 6 0 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
GWS Production 0 4 0
Bonava 1 1 1
Mr Green & Co 0 3 0
Concentric 2 1 0
Verisec 0 3 0
Semafo Inc. 1 2 0
Svolder 2 1 0
Hansa Medical 0 2 0
Catella 0 2 0
Cinnober Financia... 0 2 0
Cherry 0 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
MSAB B
20,56
SVIK
-10,27
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)