ANNONS:
Till Di.se
Start Bil

Ökad försäljning av laddbara bilar

Försäljningen av laddbara bilar ökar, men man kan lugnt säga att det pratas mer om elektrifiering än det köps.

Ännu är andelen laddbara bilar av den globala bilförsäljningen inte ens över en procent.
Men i år ser den gränsen ut att passeras för första gången.

Första halvåret i år har 450.000 nya elbilar och laddhybrider registrerats i världen, vilket är en ökning med 45 procent jämfört med samma tid förra året, enligt InsideEVs.

I fjol såldes cirka 770.000 laddbara bilar. Ökningstakten hittills i år signalerar att 2017 blir första året som antalet går över en miljon och andelen blir över en procent.

Nästa vecka visar Nissan sin nya Leaf, som är storsäljaren på elbilsmarknaden, vilket förväntas höja försäljningssiffrorna liksom när Teslas Model 3, som är märkets volymmodell, senare i år väntas nå ut på en bredare front.

I Sverige var andelen laddbara bilar av nyregistrerade bilar 4,3 procent under januari-juli vilket gör att vi hamnar på tredje plats i Europa. Endast Norge, där det är nästan 35 procent, och Island med 9 procent kommer före.

Listan över vilka biltillverkare som sålt flest laddbara bilar i världen första halvåret toppas av Tesla, följt av BMW och kinesiska BAIC.

Vid slutet av 2016 fanns det två miljoner laddbara bilar på vägarna enligt Internationella energirådet, IAE. 2005 var det bara några hundra så sett på lite längre sikt har det skett en stor förändring. Största marknaderna är Kina och USA.

Bloomberg New Energy Finance tror i sin prognos att andelen laddbara bilar av försäljningen uppgår till 3 procent 2020, 8 procent 2025 och 54 procent 2040.

Tyck till