ANNONS:
Till Di.se
Start Bil

Fords stålbad sätter press på konkurrenter

  • Fords vd Mark Fields. Foto: Andrew Harrer

Fords ledning uppges planera ett stålbad där 10 procent av de anställda ska bort. Det väntas få upp aktiekursen.
Det ökar pressen på andra bilmärken i samma segment, särskilt förlusttyngda Opel.

Uppgifterna om att den amerikanska biljätten planerar drastiska nedskärningar kommer från källor som citeras av Wall Street Journal och nyhetsbyrån Reuters. Det väntas främst drabba tjänstemän i Nordamerika och Asien. Ford ska enligt en källa ge generösa erbjudanden till dem som vill gå i förtida pension.

Ford har drygt 200.000 anställda, varav hälften i Nordamerika. Risken är att Ford skapar en konflikt med Vita huset eftersom president Donald Trump så tydligt har sagt sig prioritera jobb inom bilindustrin.

Att Ford siktar på att dra ned sina kostnader med 3 miljarder dollar, motsvarande cirka 26,5 miljarder svenska kronor, i år är redan känt.

Fords planer ska ses i ljuset av att USA-marknaden sjunker i år efter sju års uppgång. Dessutom har Fords aktiekurs under vd:n Mark Fields tre år inte gått i önskvärd riktning. Senaste två månaderna har den gått ned med 13 procent.

Fords börsvärde ligger efter både Tesla, som gick upp i topp för ett par veckor sedan, och General Motors.

I Europa är brexit ett stort hot eftersom Ford är marknadsledande i Storbritannien, men inte tillverkar några bilar där längre.

Vinsten under första kvartalet sjönk med 45 procent till motsvarande 7,9 miljarder kronor. Samtidigt står Ford, liksom hela bilindustrin, inför stora investeringar inom elektrifiering och självkörande bilar.

”Jag förstår om Ford vidtar åtgärder för att se om sitt hus. De agerade i förväg även före finanskrisen”, säger professor Ferdinand Dudenhöffer, chef för Center Automotive Research vid Duisburg-Essenuniversitetet.

Ford var det enda amerikanska bilmärket som klarade sig utan nödlån i samband med finanskrisen 2008–2009. Bolaget hade genomgått stora omstruktureringar och undvek konkurs när konkurrenterna GM och Chrysler fick hjälpas av staten.

General Motors har under vd:n Mary Barra fokuserat på avkastning för aktieägarna och meddelade tidigare i år att man säljer Opel till franska PSA. En koncern som räddades av franska staten som ny delägare för ett par år sedan tar därmed över ett märke som inte har gått med vinst på 18 år.

”Om Ford, som visar vinst, gör neddragningar blir situationen ännu värre för Opel. Det gör att Opel måste agera kraftigt. Jag tror att vi får se tusentals jobb som försvinner när PSA tar över”, säger Ferdinand Dudenhöffer.

Tyck till