ANNONS:
Till Di.se
Start Bil

Experten: Därför kommer privatleasing att självdö

  • Foto: TT

Att leasa bilar har varit det nya svarta de senaste åren på marknaden. Men nu spår experten att branschen snart kommer att självdö när de första bilarna lämnas tillbaka och räntorna tickar upp.

Att leasa bilar har ökat i popularitet de senaste året, och marknaden har gynnats av de senaste årens historiskt låga räntor. Detta har lett till att leasingbranschen gasar på och nu sker upp emot 30 procent av de bilar som privatpersoner skaffar genom leasing.

"Det här har gått fantastiskt bra. Man pratar om att 55.000 privatleasingbilar kommit ut på marknaden det här året", säger Per Avander, vd på Bilia.

Men tjänstebilsexperten Ronny Svensson som är vd på Ynnor ser inte lika ljust på privatleasingens framtid. Han ser problem med att många bilar kommer återlämnas om ett par år, när de första leasingavtalen går ut och att dessa bilar kommer vara svåra att sälja vidare.

"Jag tror det kommer vara en dagsslända det här. Många ser positivt på privatleasing idag, men om något år kommer det komma allt mer negativa tongångar om privatleasing och då kommer branschen självdö till slut", säger han.

Köpa ny bil? Jämför billån här (extern tjänst)

Han menar att risken med ökade räntor är marginell jämfört med bekymret med de återlämnade bilarna. Samtidigt tror han på att leasingen av företagsbilar kommer vara en brasch som i sin tur kommer fortsätta blomstra. Men han är kritisk till hur myndigheter och bilbranschen har behandlat regelverket kring privatleasing.

"Det är urdåligt att det inte finns någon standard hos bilbranschen och konsumentverket över hur återlämningen av leasingbilar ska behandlas. I USA finns det en erfarenhet vad som är normalt och onormalt slitage på bilar. Och där har det utvecklats en tradition över hur det ska hanteras." säger Ronny Svensson.

Per Avander är dock lugn och tror att privatleasing kommer att fortsätta vara lönsamt.

"Det som är bra med privatleasing är att du som privatperson lätt kan lägga en budget på din bil. Och leasingen kommer ofta i ett paket med försäkringar, serviceåtaganden och däckhotell. För oss på Bilia är det här en jättebra affär", säger han vid Aktiespararnas börskväll i torsdags.

Men det finns en viss oro på marknaden och många frågar sig hur privatleasingen kommer kunna hantera högre räntor än de som är just nu. Samtidigt har Di tidigare kunnat rapportera om att det verkar ske ett trendbrott på privatleasningsmarknaden, och att den nu går något neråt.

"Jag tror att de här produkterna är en del av framtiden. Och skulle räntorna bli högre, kommer leasingsnivån ligga på ungefär det den ligger på nu", säger Per Avander.

Tyck till