ANNONS:
Till Di.se
Start Bil

Dyrt att reparera bilen i Sverige

  • Foto: TT

Bilen kostar pengar oavsett om den rullar på vägen eller står hemma i garaget. En ny undersökning visar att Sverige är det europeiska land där bilunderhåll och vägassistans är dyrast. Den totala månadskostnaden för att äga en bil är dock högst i Norge.

En ny undersökning från leasingjätten Leaseplan, som jämför driftskostnaderna i 24 europeiska länder, visar att Sverige sticker ut som det land där underhåll och vägassistans är dyrast. Enligt undersökningen landar den svenska månadskostnaden på 850 kronor, vilket är hela 15 procent av den totala kostnaden för bilkörningen, enligt Leaseplan Carcost Index 2016.

”Den höga kostnaden beror på att arbetskraften är dyrare i Sverige, vilket naturligtvis påverkar timpriset för reparation och underhåll. Här är timpriset tre gånger så högt som i exempelvis Turkiet där kostnaderna för underhåll är lägst i Europa”, säger Lisa Midbrink, marknadschef på Leaseplan Sverige.

Den svenska bilförsäkringen är däremot billigare. Kostnaden för att försäkra en dieselbil är i genomsnitt 390 kronor i månaden, vilket är den billigaste kostnaden i Europa, enligt Leaseplan Carcost Index 2016. Det kan jämföras med det dyraste landet, Schweiz, där motsvarande kostnad är 1.170 kronor.

Baserat på en årlig körsträcka på 2.000 mil landar den genomsnittliga bensinkostnaden för en medelstor bil i Europa på 1.000 kronor per månad, enligt Leaseplan Carcost Index 2016. Samtidigt är den genomsnittliga kostnaden för diesel 670 kronor per månad, enligt undersökningen.

Italien är det land där bilförarna får betala mest för bensinen. Månadskostnaden landar på 1.360 kronor på grund av bränsleskatten. Samtidigt är Holland det land där det kostar mest att köra på diesel. Enligt undersökningen kostar den drygt 7.000 kronor i månaden. Det kan jämföras med det billigaste landet, Polen, där bränslekostnaden för en medelstor dieselbil landar på 490 kronor i månaden.

Dags att byta bil? Så slipper du allt jobb när du ska sälja (extern tjänst)

Den totala kostnaden för att köra bil är dock högst i Norge där bilförarna får betala drygt 7.000 kronor per månad för att köra en bensindriven bil. Det är dubbelt så dyrt jämfört med Ungern, som är det billigaste landet, med en total månadskostnad på 3.640 kronor, enligt LeasePlan Carcost Index 2016. 

Tyck till