ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Lugnt tempo bäst för udda fågel på tre hjul

  • Andreas testar Livelo.

Under många år undvek jag att cykla i Stockholm, gatorna kändes som ett slagfält. Men för ett par år sedan slet jag fram motmedlet: min tunga gamla militärcykel. Resultatet blev inte bara tidsbesparing. Besten tarvar benstyrka. Motionen kom på köpet.

Men, problemet med ungar, hund och matkassar kvarstod. Lösningen: Lådcykel! Redan stort i Holland, Tyskland och Danmark. Och nu dessutom med draghjälp från ett batteri!

Cykeln jag kör under en vecka är en veritabel racermaskin med maxad kapacitet. Det börjar vingligt. Men tre hjul är en vanesak. Så snart jag slappnar av är det en fröjd att färdas långa avstånd. Jag skippar taxi till viktiga möten, cykeln är roligare och lika snabb.

Rädslan att motionen ska utebli går snabbt över – benen får jobba om jag ska hålla farten.

Det här är en cykel som är byggd för arbete. Men den är så sinnrikt konstruerad att den är lättrampad även utan elmotorns hjälp. I en uppförsbacke med två barn och matkassar i lådan känner jag inte ens av att batteriet inte är på.

Den enda nackdelen är att jag känner mig som en udda fågel i trafiken. Ekipaget är större än en vanlig cykel på cykelbanan, men mindre än en bil på gatan. Kör snabbare än en racer, och är samtidigt helt ljudlös. Mina medtrafikanter – bilar, bussar, fotgängare och andra cyklister – blir till farliga hinder eftersom de inte uppfattar farten och massan som mitt ekipage uppbådar. Först när jag cyklar i ett lugnt tempo uppstår fulländad harmoni.

Nu funderar jag på att göra mig av med bilen som bara står och kostar pengar i veckorna. En vacker dag pendlar vi i innerstaden utan bilar. Det är bara frågan om när.

Tyck till