ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Volvo tar över Intels utvecklare i Lund

  • ANSTÄLLER. Mia Rolf, verksamhetschef för Ideon.

Volvo Cars tar över Intels utvecklingsavdelning när biltillverkaren förlägger en del av sin mjukvaruutveckling i Skåne.

En del av Volvo Cars stora investering i programutveckling hamnar i Lund på det tidigare mobilklustret Ideon. Här kommer fokus att ligga på mjukvaruutveckling dels för underhållnings- och informationssystem och dels för aktiv säkerhet.

Volvo finns på plats redan från månadsskiftet tack vare att man tar över den personal som arbetat med forskning och utveckling för hårdvarujätten Intel.

Intel etablerade sig i Lund 2013 när man tog över omkring 50 personer från ST-Ericsson, när bolaget delades upp mellan ST Microelectronics och Ericsson. Här har utvecklingen kretsat kring Linux.

Enligt en talesperson på Volvo Cars, som vill vara anonym, så är det närheten till universitetet och Köpenhamn som gjort att Volvo valt att etablera sig i Lund.

”Men det handlar också om mjukvarukompetensen som frigjorts i samband med att Sony Mobile och Ericsson har dragit ned på verksamheten.”

Inledningsvis ska 35 personer arbeta med mjukvaruutveckling i Lund och enligt samma talesperson kommer Volvo Cars att fortsätta rekrytera i Skåne.

”Några exakta siffror kan vi inte gå ut med, men de 35 som vi börjar med blir inte de sista som vi anställer.”

Mia Rolf, verksamhetschef för Ideon, säger att kompetensen kring mobil- och sensorutveckling är det som har lockat fordonstillverkaren till Lund.

”Traditionellt sett så har utvecklingen av bilar främst gjorts genom mekanikutvecklingsprocesser, nu ligger ett stort fokus på mjukvara och Volvo Cars väljer att etablera sig där det finns kompetens och möjlighet att växa”, säger hon.

Förra året etablerade Bosch en utvecklingsenhet i Lund. Där arbetar man med att göra uppkopplade bilar säkra.

Tyck till