ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Cherry storhandlar

  • Fredrik Burvall. Foto: Cherry

Handeln i spelbolaget Cherrys aktie är återupptogs på måndagen efter ett längre handelsstopp.

Nu står det klart att bolaget har för avsikt att köpa branschkollegan Comeon.

Cherry har varit i köpsvängen en längre tid. Under 2015 köptes till exempel Game Lounge och nätspelsbolaget Almore.

Vid sidan av köpen har Cherry byggt upp spelutvecklingsbolaget Yggdrasil Gaming. Det bolaget växer nu snabbt och har varit starkt bidragande till att Cherry i tredje kvartalet förra året kunde vända till vinst.

I går stod det klart att Cherry ämnar fortsätta växa genom att köpa branschkollegan Comeon.

I ett första steg köper Cherry 49 procent av aktierna i Comeon för 734 miljoner kronor. 50,4 procent av betalningen sker med nyemitterade aktier. Resterande del av betalningen är kontant och ska finansieras genom en företagsobligation.

Cherry, med ett börsvärde på drygt 2,5 miljarder kronor, är noterat på Aktietorget men planerar att flytta till Stockholmsbörsen i år.

"Det finns två anledningar till att vi bara köper 49 procent nu. Det ena är att om man köper 100 procent mitt inför ett listbyte, då måste man se till att allt följer samma policy och rutiner. Det är ett välskött bolag, så det är inga problem, men det hade försenat listbytet", säger Fredrik Burvall.

"Det andra är att säljarna vill köra 2016, de vill inte sälja på historiskt resultat."

Köpeskillingen för hela bolaget baseras på en multipel på tio gånger rörelseresultatet för 2016.

Comeon ägs av ett bolag som heter Co-Gaming Ltd. Vilka personer som döljs där bakom vill Fredrik Burvall inte kommentera men det framgår att det är personer som tidigare varit aktiva inom Betsson.

De kommer att arbeta kvar inom Cherry och blir så klart även stora aktieägare i Cherry. Delar av Cherrys ledning och styrelse har tidigare jobbat med grundarna.

Cherry knoppades av från Betsson 2006. Strax därefter delades även Net Entertainment ut till Betssons ägare.

Nu har Cherry ungefär samma struktur som Betsson hade innan bolaget delades.

"Vi har inte spel ombord på fartyg, det såldes 2012. Men annars har vi tre ben, med spelutveckling, restaurangcasino och nätspel", säger Fredrik Burvall.

Cherry har storägare som fortfarande är storägare i Betsson. De har inga problem med att ni bygger upp en konkurrerande verksamhet?
"Nej, de är ägare i flera bolag och är i dag inte operativa i verksamheten, men ger bolaget bra support och stöd."

Affären med Comeon måste godkännas av en extrainsatt stämma. Att finansieringen via företagsobligationen faller på plats är också ett villkor.

Tyck till