ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Rekordmånga sommarjobb

  • Sommarjobbande ungdomar. Foto: TT

Det är lättare att få ett sommarjobb än på länge. Kommunerna erbjuder rekordmånga platser, arbetsförmedlingens platsbank är proppfull och ungdomsgrupperna är mindre än tidigare.

"Vi har fler jobb i år, så det borde vara lättare, även om inte alla får", säger Susanna Tell på Norrköpings arbetsmarknadskontor.

Totalt sett erbjuder landets kommuner och landsting runt 90.000 feriejobb i år till ungdomar, företrädesvis i gymnasieåldrarna. Det är 6.000 fler än i fjol och högst hittills. Och eftersom antalet ungdomar i åldrarna 15-17 samtidigt har sjunkit de senaste åren så är andelen som får jobb via kommunerna förmodligen rekordmånga, enligt Tor Hatlevoll på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

"Andelen som får jobb har ökat från 21 procent 2010 till 27 procent 2015. I år lär den siffran stiga något ytterligare", säger han.

Hos Arbetsförmedlingen har de anmälda lediga sommarjobben, både mer reguljära sommarvikariat och feriejobb, ökat med 22.000 till 96.500 i år. På fem år är det mer än en fördubbling.

"Det finns ett klart större utbud. Vi har en stark konjunktur", säger Therese Landerholm på Arbetsförmedlingen.

Thea Plane, ska sommarjobba på ett kafé vid Grisslinge Havsbad, öster om Stockholm, och har tjuvstartat med några helger.

"En kompis jobbade redan där, han trivdes och rekommenderade mig att söka, så jag testade och fick det. Det är mitt första jobb."

Vad ska du göra med lönen?

"Det är ju min första lön! Jag vill bara använda den, det gjorde mina syskon också. Det kommer fler år när man kan spara pengar, men i år vill jag få en positiv känsla av att jag fick jobbet och använda pengarna till något kul. Jag hoppas att den räcker ett tag in på terminen, så slipper jag be mamma och pappa om pengar."

KarriärPush: En enda plattform för alla jobbsajter (extern tjänst)

Just kaféer och restaurangbranschen är vanliga och populära sommarjobb. Annars finns de flesta vikariaten och feriejobben inom vården, enligt Arbetsförmedlingen.

I Norrköping är Sportscamp det populäraste sommarjobbet, enligt Susanna Tell. Många kommuner lottar ut jobben bland gymnasieungdomar. Sociala hänsyn tas också och i år har Norrköpings kommun satsat lite extra på att erbjuda jobb till unga flyktingar och speciellt till ensamkommande ungdomar. Dessutom passar många kommuner på att försöka se om sitt hus för den kommande personalförsörjningen.

"Vi ger alla som går vård- och omsorgsprogrammet en garanterad jobbplats", säger Tell.

Några kommuner har till och med en sommarjobbsgaranti för alla.

Lönen är olika från kommun till kommun. Norrköping bjuder gymnasieungdomar 80 kronor i timmen, inklusive semestertillägg. Fackförbundet Kommunal har en rekommendation på 69 kronor i timmen och många kommuner ligger däromkring, enligt Tor Hatlevoll på SKL.

Tyck till