ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Från flykt till arbete

  • INGENJÖR PÅ SPRÅNG. John Gawriah från Syrien börjar snart på ett traineeprogram på Lantmäteriet i Umeå. Foto: Jack Mikrut

Allt fler svenska storföretag vill verka för att nyanlända lättare ska få jobb.
”Jag är så glad att få den här chansen”, säger John Gawriah, 25 år och ingenjör från Syrien.

John Gawriah flyttar snart till Umeå från Stockholm för att börja på ett traineeprogram på Lantmäteriet.

”Jag hoppas verkligen att jag kan få jobba med min utbildning så småningom, inte bara på restaurang eller något sådant.”

John Gawriah är ingenjör, intresserad av lantmäteri, och kom till Sverige från Syrien för bara några månader sedan. Nu ska han gå bredvid en lantmäterianställd några månader.

Han har en lång historia av krig och förödelse bakom sig och flydde från Syrien när den syriska armén ville ha honom som soldat.

”Vi syrier har förlorat allt utom våra drömmar om en bättre framtid, skriv gärna det”, säger John Gawriah, som konstaterar att han har förlorat de fem år som kriget har varat.

Han är välklädd, lyssnande, välformulerad, talar arabiska och engelska och kan läsa samt förstå svenska men talar ännu inte så bra. Han gör allt för att ge intryck av att vara en bra jobbkandidat för ett ingenjörsjobb, men det är fortfarande oklart om han får uppehållstillstånd.

Kungliga ingenjörsvetenskapsakademins, IVA, satsning Jobbsprånget är en del av Arbetsmarknadsdepartementets Snabbspår som verkar för snabbare etablering av nyanlända.

Syftet med praktiken är att öppna den svenska arbetsmarknaden för nyanlända ingenjörer och ge dem en första erfarenhet av svenskt arbetsliv. De flesta som har sökt är från Syrien.

IVA har sedan tidigare ett liknande projekt för ungdomar.

”Vi hade redan infrastrukturen att sköta praktikanter och kontakterna med ett par hundra svenska företag som behöver kompetens”, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget och Jobbsprånget på IVA.

Hittills har 16 personer antagits som praktikanter till Jobbsprånget, men det kan bli fler, eftersom Jobbsprånget är en pilotstudie som ska utvärderas.

”Vi skulle kunna hantera uppemot 1.000 praktikanter, bara vi får medel till det”, säger Alexandra Ridderstad.

Mujtaba Bikhtashi, 28 år, är utbildad i Afghanistan, Indien och i Istanbul i Turkiet.

2013 ville han åka hem till Afghanistan, men insåg att det inte skulle gå eftersom han arbetat en tid för företaget Ecolog som har servat tyska soldater i Afghanistan.

”2015 försökte jag åka hem igen, men då var situationen ännu värre. Så jag åkte till Sverige och kom hit i oktober. Jag fick höra av Migrationsverket att Jobbsprånget fanns och sökte direkt”, säger Mujtaba Bikhtashi, som talar sex språk samt lite svenska och har en MBA i ekonomi från Afghanistan.

Nu ska han göra praktik på Teracom i fyra månader.

”Jag förstår att mina kunskaper inte stämmer helt överens med vad som krävs här, men jag får se nu vad som fattas och hur jag ska gå vidare. Det känns jättebra.”

Tove Bylund jobbar med personalfrågor på Teracom Boxer Group och är en av dem som tar emot Mujtaba Bikhtashi.

”Vi får känna på varandra ett tag och se hur hans kompetenser passar hos oss”, säger hon.

Mujtaba Bikhtashi får en handledare och börjar jobba så fort det går med logistik, bland annat inventeringssystem. Teracoms affärssystem ska inte vara några problem för honom att hantera, tror Tove Bylund.

”Han har ju bred kompetens med både en MBA i ekonomi och mycket it-kunskaper.”

Därefter byggs arbetsuppgifterna upp efter hand.

”Vi vill förstås att han ska kunna arbeta hos oss på så hög nivå som möjligt”, säger Tove Bylund.

Hon tyckte att Mujtaba Bikhtashis cv med två examina och ett dokumenterat språkintresse ser väldigt bra ut.

Teracom hoppas att han ska lära sig så mycket svenska som möjligt under den här tiden, även om allting sköts på engelska till att börja med.

”Fyra månaders praktik är ett väldigt bra sätt att lära känna någon. Både för honom, som får se hur en svensk arbetsplats fungerar och hur vi fungerar, och för oss som lär känna honom och hans kunskaper”, säger Tove Bylund.

Tyck till