ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Fantasilöner ämne för årets stämmor

  • I RAMPLJUSET. Swedbanks ordförande Anders Sundström satt säkert på fjolårets stämma. Sedan dess har mycket hänt, och nu väntas storbankens stämma bli en av vårens mest turbulenta. Foto: Jesper Frisk

Klimatpåverkan, fantasilöner och mångsyssleri – det är tre kärnfrågor inför vårens stämmosäsong.
Den hetaste stämma tros bli Swedbanks, där den ifrågasatte ordföranden Anders Sundström är föreslagen för omval.

I mitten av mars drar årets bolagsstämmor i gång bland börsbolagen, med Handelsbanken som ett av de första storbolagen att möta ägarna.

Och om småspararorganisationen Aktiespararna får som den vill kommer stämmorna i år att präglas av tre frågor, där den första är företagens klimatpåverkan.

Klimatfrågans får enligt Aktiespararna extra tyngd mot bakgrund av det klimatavtalet som klubbades i Paris i december, ett avtal som uppmanar bland annat företag att minska sin klimatpåverkan.

Den andra frågan som organisationen lyfter fram i år är ”direktörernas fantasilöner”, som man kallar det.

”Electrolux är paradexemplet, där den tidigare vd:n Keith McLoughlin har haft sign on-bonus, hög ersättning under tiden, bott på Grand Hôtel och nu fått något slags tvåårigt konsultuppdrag som plåster på såren”, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna.

Keith McLoughlin avgick som vd för Electrolux i januari. Under sina fyra år som vd uppgick hans totala ersättning till cirka 165 miljoner kronor.

Vilka andra direktörer tycker Aktiespararna tjänar för mycket?
”Det finns många andra. Du kan ta Anders Nyrén i Industrivärden, med över 150 Mkr i kostnad för en avgången vd. Är det rimligt? Nej, det tycker inte vi.”

Anders Nyrén tvingades bort från Industrivärden i maj förra året och kostnaden för hans pension beräknas till 146 Mkr, plus avgångsvederlag, vilket Di rapporterade i onsdagens tidning.

Aktiespararnas sista kärnfråga, mångsyssleri, syftar på personer med flera styrelseuppdrag och i värsta fall även ett vd-jobb.

”Fredrik Lundberg är den stora syndaren i sammanhanget”, säger Albin Rännar.

Fredrik Lundberg sitter i sju styrelser, och är ordförande i fyra. Dessutom är han vd för Lundbergsföretagen.

”Nu är det kanske förståeligt med tanke på att det var sådan turbulens i Industrivärldensfären, men det måste rensas den här säsongen”, säger Albin Rännar.

Finns det andra som har för många uppdrag?
”Ronnie Leten, som är ordförande i Electrolux och vd för Atlas Copco, samt Johan Molin, som är vd i Assa Abloy och ordförande i Sandvik, är exempel på sådant som vi inte tycker är okej.”

En annan fråga som blir viktig i vår är jämställdheten i styrelserna, hävdar bland andra Anders Oscarsson och Ramsey Brufer, ägaransvariga på pensionsjättarna AMF respektive Alecta.

”Där har vi som institutionella aktörer åtagit oss att fortsätta jobba för en förbättring”, säger Anders Oscarsson.

Årets hetaste stämma ser i nuläget ut att äga rum den 5 april i storbanken Swedbank, där vd:n Michael Wolf nyligen polisanmäldes och sparkades och där ordföranden Anders Sundström är ifrågasatt efter att bland annat ha godkänt ett antal toppchefers privata fastighetsverksamheter – något som nu utreds av Finansinspektionen.

Tyck till