ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter Analys

Viktor Munkhammar: På väg mot nollan

Den norska ekonomin växer inte längre. Mycket talar för att centralbanken Norges Bank under året drar ned räntan till noll.
Det första steget tas troligen om en vecka.

Norges Bank är en av få västerländska centralbanker som fortfarande håller sig med en ränta att tala om. Styrräntenivån 0,75 procent är förvisso låg men ändå med viss marginal skild från noll.

Så ser det inte ut att förbli. Om en vecka väntar med stor sannolikhet en sänkning till 0,50 procent, i enlighet med den bedömning centralbanken gjorde i december. Räntebanan, det vill säga prognosen om den framtida styrräntan, sänktes då rejält. Banan bottnar på 0,39 procent. Det indikerar en viss sannolikhet för ytterligare en sänkning efter den som väntas på torsdag i nästa vecka.

Men troligen kommer Norges Bank att gå längre än så. Den regionala konjunkturenkät som centralbanken gör var tredje månad visade på tisdagen att den ekonomiska aktiviteten har varit oförändrad under de tre senaste månaderna. Bilden var densamma i den föregående enkäten, som publicerades i december. Den norska ekonomin står alltså och stampar.

Regionrapporten vittnar om en svag utveckling i byggsektor och tjänsteindustrin, medan aktörerna i detaljhandeln rapporterade en viss ökning i omsättningen. Det stora sänket är förstås oljeindustrin, där aktiviteten har sjunkit markant. Samtidigt är pristrycket i ekonomin lågt.

En ljuspunkt är att exportindustrins konkurrenskraft förbättras. Det beror i första hand på att den norska kronan har tappat rejält i värde. En norsk krona kostar nu 0,99 svenska. Det är något mer än de 0,95 som gällde i början av året men lång svagare än intervallet 1,05-1,25 som i runda slängar gällt de senaste 20 åren.

Enkäten genomfördes till största delen innan den senaste tidens uppgång i oljepriset. Fortsätter oljan upp skulle det kunna ändra spelplanen till det bättre för den norska ekonomin. I den andra vågskålen ligger de svagare utsikterna för världsekonomin. OECD meddelade på tisdagen att organisationens index över ledande indikatorer sjönk ytterligare ett snäpp i januari. Och kreditvärderingsinstitutet Fitch sänkte på måndagen sin globala tillväxtprognos till 2,5 procent.

För Sverige är den norska kräftgången dåliga nyheter. Tillsammans med Tyskland är landet vår viktigaste exportdestination och mängder av svenskar jobbar i Norge eller med gränshandeln. Oljefonden utgör dock en finfin fallskärm, som kan användas för att mildra svackan. Men den lär inte räcka till för att förhindra att räntan dala till noll

Tyck till