ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Intervju: Didner och Gerge tror på börsen

  • FÖRDEL UPPSALA. Didner & Gerge startade i Uppsala, sju mil från Stockholms finanskvarter. Grundarna Henrik Didner och Adam Gerge tycker fortfarande att det är viktigt att hålla sig borta från bruset på marknaden. ”När börsen är deppig blir det svarta rubriker och då gäller det att hålla sig borta från det så att man inte dras in i den negativa stämningen. Alla kommer väl ihåg hur det var i början av 2009 – man trodde nästan världen skulle gå under”, säger Henrik Didner (till vänster). Foto: Jack Mikrut

  • Foto: Helena Fahleson (Di)

  • Foto: Helena Fahleson (Di)

Det är 21 år sedan Henrik Didner och Adam Gerge startade D&G Aktiefond med en portfölj på 400.000 kronor. I dag har de 21 anställda och förvaltar 46 miljarder kronor i fyra fonder som snart får sällskap av en femte fond. "Om dagens låga ränteläge består finns det starka argument för att börserna ska värderas ganska mycket högre än i dag", säger Adam Gerge.

”Det spelar egentligen inte så stor roll att det tillkommit ett par nollor. Förvaltningen står fortfarande i centrum. Avkastningen i fonderna är huvudsaken – sedan får det andra bli vad det blir”, säger Henrik Didner (HD).

”Henrik och jag har dragit oss tillbaka från förvaltningen och jobbar mer entreprenöriellt med att starta fler fonder efter den modell vi tror på – långsiktig stock picking”, säger Adam Gerge (AG).

2014 gjorde ni ett resultat på 146 miljoner, hur gick det 2015?

AG: "Bokslutet är inte riktigt klart, men kring 200 miljoner efter finansnetto.”
Nytt rekord?
AG: ”Ja.”

Men att det skulle gå så bra var inte givet i starten?

AG: ”Det är alltid ett stort steg att starta företag, men vad vi gjorde var att göra min och Henriks hobby till vårt yrke. Vi träffades i den akademiska miljön i Uppsala och fann varandra i ett gemensamt, stort aktieintresse.”

HD: ”Vi började den 21 oktober 1994. När det året var slut hade vi 6,5 miljoner i fonden. Det gav intäkter på 6.500 kronor i månaden. Vår fördel var att vi kom direkt från universitetsmiljön och levde ett enkelt liv. Ingen av oss hade en stor villa, landställe, båt eller fina bilar.

Bilen ja - er första "tjänstebil" var en gul Volvo?

HD: ”Det var en Volvo 145 av årsmodell 1971, en herrgårdsvagn. Jag kommer ihåg när vi åkte till Allgon i Åkersberga med den för att besöka ledningen, men tror inte att någon såg oss.”

AG: ”Vi parkerade den på lagom avstånd”.

Ni satt på 10 kvadratmeter och använde text-tv för att kolla kurserna. Första året hade ni 6,5 miljoner, när tog det fart?

HD: "Nästa årsskifte var fonden på 18,5 miljoner, året efter 50 och ett år senare 265 miljoner.”

Och hur mycket är fondförmögenheten uppe i nu?

HD: ”Börsen har vänt upp och nu ligger vi på 46 miljarder kronor."

Starten på det här börsåret blev stökig, kommer oron kring Kina och oljepriset att fortsätta prägla 2016?

AG: ”Hur ska vi kunna veta det?”

HD: ”Vi spelar inte på börsen. Vi äger aktier när börsen går ned och vi kommer definitivt att äga aktier när börsen går upp. Vi tänker inte på svängningarna och därmed slipper vi ett stort problem som man ändå inte kan hantera. Det är kanske en promille av alla investerare som lyckas hantera börssvängningar under 10 - 15 år, och de har förmodligen tur.”

Men det är ju ändå jobbigt att vara förvaltare när kurserna faller snabbt och mycket?

HD: ”Ja, men man vet ju att det är en tidsfråga innan börsen vänder upp igen. Det gäller att härda ut. Det värsta som kan hända oss är att folk tar ut pengarna och så har vi ingen fond kvar - visst, men vi är ju ändå inte belånade.”

Börsen är kvar på en hög nivå - hur svårt är det att hitta lågt värderade bolag?

HD: ”Värdering är självklart en viktig faktor, men viktigast är att hitta bra bolag. Är de lite dyra när man köper kanske kursen står stilla ett tag, men har man rätt i analysen kommer belöningen förr eller senare. Hemligheten är att äga bolag som går något bättre än andra och undvika de som har det trögt. Då får man på lång sikt en bra utveckling.”

AG: ”Vi filosoferar inte över börsens värdering utan den får vi leva med. Med detta sagt kan man ändå konstatera att aktiemarknaden är en av de realtillgångar som inte har räntejusterats. Om dagens låga ränteläge består finns det starka argument för att börserna ska värderas ganska mycket högre än i dag.”

De låga räntorna är ett starkt argument, men hur mycket kan vi avvika från historiska nyckeltal?

AG: ”Tror man på någon form av underliggande real tillväxt och att direktavkastningen på börsen kommer att stiga är det ett ovanligt stort avstånd mellan avkastningen på obligationer och direktavkastningen på aktier i dag. Så är det. Samtidigt kan man argumentera för att börsen är dyr om man tittar på nyckeltal som price/book och price/sales ((aktiekurs/eget kapital respektive aktiekurs/försäljning, Di:s anm.).”

Vad söker ni, vad krävs för att ett bolag ska få alla rätt?

HD: ”Vi letar efter bolag med bra track record och en stark ställning på marknaden med en ledning vi har förtroende för och en huvudägare som vill utveckla bolaget. Vi vill även förstå vad bolaget håller på med. Alla tittar efter sådana bolag, men det gäller att hålla sig till den här modellen även när fonden går dåligt. Man måste vara konsekvent, inte slira ut; 'Oj, nu har Lundin Petroleum gått upp 150 procent och de har en vikt på 3 procent i index, vi måste ha den där aktien.' Vi tänker inte så."

AG: ”Det är en fördel om det finns pricing power (bolagets makt över produktpriset, Di:s anm.) eller starka produkter så att bolaget delvis kan styra sitt öde. För oss är rena råvarubolag mindre intressanta. De styrs av ett världsmarknadspris. Vi försöker hitta bolag som med hygglig sannolikhet är bättre om fem år än i dag och då måste de också kunna styra sitt öde.”

Hur mycket tittar ni på företagets produkter som Peter Lynch, den legendariske förvaltaren av Magellan Fund?

AG: "Det tänkandet har vi med oss, att sparka på däcken helt enkelt.”

Volvo är ert största innehav och ni har ökat kraftigt, vad är det med Volvo som ni gillar?

HD: ”Volvo har i grunden stor potential om man får bättre struktur på bolaget. De har en stökig period bakom sig och jag tycker inte att bolaget har skötts riktigt bra. Volvo har haft en spretigare affär än Scania, men det rör sig i rätt riktning och lyckas man hela vägen finns det stor potential.”

AG: ”Volvo har börjat samordna återförsäljarnätet, där Volvo och Renault kört eget på många ställen i världen. Det har funnits enheter inom Volvo som gått med förlust hela tiden. Börjar man ta bort fler av de förlusterna är det bra, men man ska ha respekt för att det tar tid att vända ett lastbilsföretag för att produktlivscykeln är så lång som tio år.”

Tror ni på en försäljning eller avknoppning av anläggningsmaskinerna?

HD: ”Vi är inte så mycket för sådant som ger kortsiktiga vinster utan vi ser på vad som är långsiktigt klokt. Jag tror det är fel läge nu i alla fall.”
Sedan har ni stora poster i H&M, Trelleborg, Hexpol och Nordea?

AG: ”Vi kom in fyra fem år för tidigt i Trelleborg, men köpte mer och bolaget jobbade på med sin struktur. Sedan blev det väldigt bra. I dag har bolaget betydligt högre marginaler. Trelleborg är ett exempel på att riktigt bra aktieaffärer kan ta längre tid än fem år som egentligen är vår tidshorisont.”

AG: ”Våra förvaltare är inte exceptionellt smarta - de måste förstås vara genuint intresserade av aktier och företag – men det som är unikt hos oss är att vi i sanning är långsiktiga. Det är inget problem att avvika från index en längre period så länge man tänker rätt."


Men ibland blir det också fel?

AG: ”En duktig fondförvaltare har kanske rätt i 55 procent av fallen, men fel i 45. Livet vore enkelt om man visste precis hur det ska bli. Flera bolag kommer inte att gå som man tänkt sig, men om lite fler gör det blir det i allmänhet riktigt bra.”

Påverkar ni två inte alls aktievalen i fonderna?

AG: ”Nej, förvaltarna skulle bli väldigt upprörda om vi lade oss i. Sedan har vi en hel del erfarenhet som gör att de kanske vill bolla med oss ibland.”

HD: ”Hittar vi ett bolag vi tycker är jättespännande säger vi självklart till killarna. Sedan får de göra sin bedömning.”

Hur ser ni på framtiden för svensk verkstadsindustri?

HD: ”Ryktet om verkstadsindustrins död är väldigt överdrivet. Om Kina nu har överinvesterat är det är möjligt att vi får lite lägre tillväxttakt en tid men sedan tar det fart igen. Det finns andra delar av världen som behöver tvättmaskiner, grävmaskiner eller transformatorer. Jag är inte oroad.”

Ni är ju också aktieägare i ABB – hur ser ni på att sälja kraftdelen?

HD: ”Vi tänker väldigt lite i termer av kortsiktiga grepp för att få upp kursen. Till och med Industrivärlden blev stressat av Martin Ebner att sälja ut AGA. Det var onödigt och en dålig affär.”

Men AGA var ju en kronisk underpresterare på 90-talet?

HD: ”Visst, men alla bolag kan komma in i en tid med tråkig utveckling under några år.”
AG: ”Jag håller med Henrik om att det inte finns något egenvärde i att stycka företag eller sälja ut dem som med AGA, samtidigt finns det så klart bolag som mår bättre av att hamna i en annan struktur. Vi är inte emot strukturförändringar, men då ska det finnas en industriell logik och inte bara vara kosmetika för att få upp kursen.”

Ni är många gånger större i dag än för tio år sedan - hur ser ni på ert ägaransvar?

HD: ”Vi sitter i fler valberedningar, men annars påverkar det inte oss så mycket. Det är oftast i bolag med problem det blir tjafs och vi försöker ju undvika bolag med problem.”

Men saker kan ju också ställas på sin spets som i Volvo 2014 när Industrivärden drev igenom kraftigt höjda styrelsearvoden och utlöste ett ägaruppror?

HD: ”Det bästa är om vi inte får de här stora hoppen på 50 procent eller mer. Det var olyckligt att det blev så i Volvo. Om arvodet var för lågt kunde man ha gjort en justering över tre år i stället, det hade förmodligen inte spelat så stor roll för de som satt i styrelsen.”

Hur tycker ni att Industrivärdens och Anders Nyrén hanterade den frågan?

HD: ”Hela strukturen och ledningen i Industrivärden håller på att byggas om. Bara det säger väl något om hur den tidigare ledningen har agerat. Jag tycker inte jag behöver säga mer.”

"Det var nyttigt att det skedde en omskakning i sfären, ingen i näringslivet sörjer nog det förutom de som drabbades personligen. Det är inte bra med en tjänstemannakultur med tjänster och gentjänster - att en person gör en tjänst åt en annan person och han gör en tjänst tillbaka och sedan sitter de i ett nätverk som är svårt att påverka utifrån."

Har det varit kul alla dagar ni jobbat ihop?

HD: ”Nej, 2008 var ett väldigt tungt år. Fonden gick dåligt, vi hade stora utflöden, börsen var jättetråkigt och hela världen skakade så det tyckte jag var ganska jobbigt.”

AG: ”Ja, den som påstår något annat ljuger."

HD: "Jag tror det är osannolikt att vi i våra liv får uppleva ett billigare börsläge än 2009. Det skulle förvåna mig oerhört."

Hur mycket äger ni av firman i dag?

AG: ”Vi äger lite mer än 70 procent.”

Har ni någon gång övervägt att sälja?

AG: ”Nej.”

Hur många anbud har ni fått?

HD: ”Väldigt få.”

Är det en prisfråga eller är ni inte till salu?

HD: ”Vi är inte till salu… … eller så här - allting är naturligtvis till salu om det kommer ett alldeles fantastiskt fantasifullt bud. Det är å andra sidan osannolikt så man kan nog säga att vi inte är till salu.”

Vad gör ni om tio år?

HD: ”Ja, för det första ska man vara i livet, men i så fall tror jag vi gör ungefär vad gör i dag.”

Nu har vi suttit i två timmar. Det räcker. Notera att jag inte ställde frågan - hur går börsen i år?

HD: "Det var klokt, du skulle ändå inte ha fått något svar."

AG: ”Det är en meningslös sysselsättning att gissa hur börsen går i år eller något annat år. Sanningen är att variationen på börsen alltid är stor, samtidigt är avkastningen långsiktigt större än folk förstår.

Tyck till