ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Företagare vill se alliansbudget

Alliansen bör så snart som möjligt utmana de rödgröna om regeringsmakten genom att lägga en gemensam budget. Det anser en stor majoritet i näringslivet, enligt Di-barometern.
”En opposition som avstår från att ta makten kan lika gärna ta ledigt till 2018”, säger entreprenören Dan Olofsson.

Sedan Decemberöverenskommelsens död i höstas finns det inte längre något som skyddar regeringen Löfven från att fällas. I princip är vi tillbaka i det läge som rådde hösten 2014.

Och skulle allianspartierna bestämma sig för att återigen lägga fram en gemensam budget talar mycket för en repris på den regeringskris som Sverige då kastades in i. SD-ledaren Jimmie Åkesson har tydligt deklarerat att han tänker stödja en alliansbudget så länge den bygger på Moderaternas strama flyktingpolitik.

Inom näringslivet är trycket stort på M-ledaren Anna Kinberg Batra att utmana Stefan Löfven om makten. Hela 75 procent av företagsledarna anser att alliansen snarast möjligt bör lägga fram en gemensam budget. Det visar Di-barometern, som görs av Ipsos och där 2 300 företagsledare deltar.

”Har man en opposition så får de vara en opposition och inte bara hålla på med smådutterier bara för att man inte är beredd att regera”, säger Sigmagrundaren Dan Olofsson och slår fast att alliansen måste våga sätta ned foten.

”Så länge de inte vill ta regeringsmakten är de ingen opposition. Antingen tar de makten eller så bildar de ett regeringsunderlag med sossarna. Att hålla på med tillkännagivanden i riksdagen är bara att sticka nålar utan att vilja ta något ansvar”, säger han.

Finansmannen Rune Andersson är inne på samma linje, och han anser att beröringsskräcken med Sverigedemokraterna måste upphöra.

”Till slut måste något av blocken förhandla med Sverigedemokraterna, annars kommer man ju aldrig att skapa majoritet i riksdagen”, säger han.

”Det bästa vore om de stora blocken kom överens, men jag tror samtidigt att man på sikt inte kan undvika att samtala med det tredje blocket. Det kan bli väldigt kaotiskt annars”, fortsätter han.

Anser du att SD är rumsrena nog?
”De har extrema rötter precis som Vänsterpartiet. Men jag ser ingen skillnad mellan dessa partier i det avseendet och har man bestämt sig för att samarbete med vänstern så förstår jag inte varför man inte kan samarbete med Sverigedemokraterna.”

Men just SD:s ställning är en öm tå i alliansen.

Inom Moderaterna finns det många kommunalråd samt andra tongivande krafter, exempelvis ungdomsförbundet MUF, som anser att alliansen bör göra det som näringslivet förespråkar. Det finns också ett färskt lokalt exempel där man gjort just detta. Di avslöjade i slutet av december hur alliansen tog makten i Gävle med stöd av SD och att det var sanktionerat från den högsta M-ledningen för att pröva om det går att styra med SD:s passiva stöd.

Samtidigt håller Centerpartiet och Liberalerna emot och C-ledaren Annie Lööf har gjort klart att hon inte är beredd att göra sig beroende av SD.

Men att bara låta Stefan Löfven regera ifred för att det blir svårt att styra själva är en linje som man inom näringslivet har svårt att förstå.

”Vi har en minoritet som regerar nu, och då far man en annan minoritet som regerar. Oberoende av vilken minoritet som regerar, får de ju ha en hel del blocköverskridande överenskommelser”, säger Dan Olofsson och fortsätter:

”Jag tror att alliansen har minst lika goda förutsättningar att regera som den nuvarande minoritetsregeringen, som ju är djupt splittrad, och dessutom måste söka stöd av Vänsterpartiet.”

Enligt Företagarnas vd Günther Mårder finns en stor frustration inom näringslivet över den låsta politiska situationen. Han tror att Stefan Löfvens nya mer vänsterpräglade offensiv mot lägre ingångslöner och vinster i välfärden ökar sannolikheten att företagsledarna får som de vill.

”Jag tror att det ligger i alliansens intresse att utlösa en kris för regeringen under den här mandatperioden för att visa väljarna vad som händer om man röstar fram en sådan här typ av koalition. Nyvalshotet är påtagligt”, säger Günther Mårder och gör bedömningen att en gemensam alliansbudget kommer läggas fram senast våren 2018.

”Jag tror frestelsen är för stor för att inte göra det”, säger han.

Tyck till