ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Cyklar hem produktionen

  • HAR RULL. Mårten Nydahl, Sverigechef på Cycleurope.

Försäljningen av elcyklar rusar och den starka trenden väntas fortsätta de närmaste åren.
Det tror marknadsledande Cycleurope som nu flyttar hem produktionen av elcyklar till Sverige.

”Allt fler spår faktiskt att elcykeln blir ett av framtidens viktigaste fordon, främst i de snabbt växande städerna där trängsel, dålig infrastruktur och miljön är stora problem. Man kan dra paralleller till när bilindustrin växte sig stark i landet”, säger Mårten Nydahl, Sverigechef på Cycleurope.

Koncernen som ägs av familjen Grimaldi är sedan länge Sveriges största tillverkare av cyklar, med kända varumärken som Crescent och Monark. Och nu är bolaget en av vinnarna på den just nu hetaste trenden inom cykelbranschen.

”Länge var många skeptiska, men sedan två år har försäljningen tagit ordentlig fart. Förra året såldes drygt 30.000 elcyklar, en uppgång med runt 50 procent jämfört med året innan”, säger Mårten Nydahl.

”Trenden kommer från Europa. Elcyklar har funnits i åtminstone tio år och bara i Tyskland säljs flera hundra tusen elcyklar om året”, säger Mårten Nydahl.

Han pekar ut en rad skäl till att försäljningen av elcyklar nu ökar i Sverige.

”Dels har kvaliteten på elcyklarna blivit mycket bättre. Sedan har vi en stark motionsvåg där många tänker mer på hälsan. En mycket stark trend är också att elcykeln används för arbetspendling främst i och kring de största städerna”, säger Mårten Nydahl.

Likväl var bara omkring 5 procent av de 600.000 nya cyklar som såldes i Sverige i fjol elcyklar.

”Men i takt med att fler får upp ögonen för elcyklarnas stora fördelar kommer det att ändras. Vi spår att försäljningen mer än fördubblas och når 80.000 inom ett par år”, säger Mårten Nydahl.

Och det kraftigt växande intresset för elcyklar har nu också fått Cycleurope att besluta sig för att flytta hem produktionen av elcyklar för Crescent och Monark till Sverige. Från och med i höst flyttas produktionen från Frankrike till fabriken i Varberg.

”Det känns väldigt roligt och kommer att bidra till att vi vässar vår kompetens och service till kunderna. Vi blir den enda av de större aktörerna med tillverkning av elcyklar i Sverige”, säger Mårten Nydahl.

”Cykling är hett och med tanke på att vägtrafiken måste minska sin klimatbelastning och att många unga inte tar körkort ser vi jätteljust på framtiden.”

Tyck till