ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Första fullpoängaren

  • BÄST I NORDEN. Maten på Sayan Isakssons Esperanto utklassar, enligt White Guide, både Köpenhamnsrestaurangen Geranium och Oslokrogen Maaemo som har tre stjärnor i Guide Michelin. Foto: Joey Abrait

För första gången får en restaurang högsta betyg för maten i den svenska krogguiden White Guide. Det är Esperanto som får maximala 40 poäng.
Men årets bästa restaurang, sett till helheten, är Fäviken Magasinet i Jämtland.

Med 40 matpoäng är Esperanto inte bara bäst i Sverige utan i hela Norden.

Sayan Isakssons restaurang rankas högre än både Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo, som nyligen blev de första restaurangerna i Norden med högsta betyg, tre stjärnor, i den franska krogguiden Guide Michelin.

När Geranium och Maaemo nyligen recenserades i den nordiska utgåvan ”White Guide Nordic 2016” fick de inte lika höga matpoäng som Esperanto får nu.

Esperanto har toppat White Guides lista tre av de fyra senaste åren, men i Guide Michelin har restaurangen stått och stampat på en stjärna i tio år.

Förra året var Fäviken Magasinet etta i White Guide och får även i år högsta betyg om man ser till helhetsupplevelsen av restaurangbesöket, 96 poäng av 100 möjliga.

Esperantos dominans accentueras av att sushibaren Imouto, som ligger i Esperantos matsal, är en av två nyöppnade restauranger som går rakt in i internationell mästarklass. Den andra är Omakase köttslöjd.

Båda restaurangerna har fått höga poäng i Di Weekends krogtester.

Imouto fick också pris som Årets stjärnskott vid White Guide-galan på Kungliga Operan i Stockholm, där årets prisceremoni hölls.

Sayan Isaksson dominerar restaurangtoppen med inte mindre än tre krogar bland Sveriges bästa. Den tredje är Shibumi på plats 24.

Däremot håller sushikrogen Råkultur, som ligger i samma hus som de övriga, inte längre samma höga klass och återfinns för första gången inte på Mästarklasslistan.

Överraskningarna i årets guide återfinns bland dem som inte längre anses hålla internationell mästarklass.

Fyra restauranger med stjärnor i franska Guide Michelin åker ur White Guides högsta klass: Mathias Dahlgren Matsalen (två stjärnor) samt de enstjärniga restaurangerna Ekstedt, Upper House i Göteborg och Hotell Borgholm på Öland. De två sistnämnda fick sina stjärnor för bara knappt två veckor sedan, men i White Guide degraderas de alltså.

En som har varit med på Mästarklasslistan under alla elva år som guiden har publicerats, men som nu ramlar ur är 28+ i Göteborg.

Bland nykomlingarna på listan märks Aloë, Spritmuseum, Punk Royale och Fotografiskas restaurang i Stockholm samt Lyran i Malmö. I Göteborg har det inte tillkommit någon toppkrog.

Den verkliga överraskningen i årets Guide Michelin var att det lilla sushihaket Sushi Sho i Stockholm fick en stjärna. På White Guides mästarklasslista saknas Sushi Sho, som missar topplistan med en matpoäng.

Tyck till