ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

De leder vägen mot framtiden

Från Cristina Stenbeck till Sophia Bendz.
Allt fler kvinnliga makthavare, investerare och entreprenörer tar plats i den svenska digitala affärsvärlden, visar Di:s genomgång.

Programmerare, ingenjörer, ekonomer, spelutvecklare och entreprenörer. Bolag inom ny teknik är fortfarande hopplöst mansdominerad. Andelen kvinnor som jobbar i branschen står och stampar omkring 30 procent. Och över 90 procent av de svenska riskkapitalbolagens investeringar i sektorn görs i bolag med manliga grundare, enligt en genomgång som Di Digital gjorde i höstas.

En liten ljuspunkt är att andelen kvinnliga chefer i sektorn har ökat från 25 till 28 procent de senaste tio åren.

”Sett till siffrorna går det sakta. Men jag är mer optimistisk än på länge. Det finns kvinnliga förebilder på alla möjliga positioner nu. Och många företag jobbar aktivt med dessa frågor”, säger Sofia Yngwe, kommunikationsansvarig på IT & Telekomföretagen, en arbetsgivarorganisation inom Almega som bland annat står bakom 50/50-klubben, ett nätverk för kvinnor i it- och telekombranschen.

Di Digitals genomgång ger henne rätt. Listan med 24 kvinnor som formar framtiden i Sveriges så kallade techsektor har en enorm spännvidd, från tunga makthavare till unga inspiratörer.

En av de mäktigaste företagsbyggarna i branschen är Kinneviks storägare och ordförande Cristina Stenbeck. De senaste tio åren har hon omvandlat pappa Jans medie- och telekombygge till ett av Europas viktigaste techimperium.

Även Stenbecks förre trontjänare, Kinneviks före detta vd Mia Brunell Livfors, förblir en makthavare inom e-handel som vd för Axel Johnson AB och blivande ordförande i Axfood.

Allt fler kvinnor står dessutom bakom de nya startupbolagen. En av de mer uppmärksammade är förre Googlechefen Stina Honkamaa, i dag vd och medgrundare på Youtube-nätverket United Screens. Bolagets Youtubestjärnor genererar i dag över 200 miljoner visningar per månad.

Vilka av kvinnorna på Di Digitals lista som får största inflytande över branschens framtid är givetvis omöjligt att säga. Men forskning visar att många grundare ofta söker ny personal i sina privata nätverk, något som ofta leder till rekryteringar av samma kön.

”Förutsatt att kvinnor inte kommer att premiera män i samma utsträckning som män hittills har gjort, kommer det naturligtvis att göra skillnad för hela branschen att fler kvinnor i egenskap av grundare och investerare besitter både makt och pengar”, säger Sofia Yngwe.

24 kvinnor som formar framtiden inom ny teknik

Di Digital har valt ut 24 kvinnor som spelar – eller kommer att spela – en nyckelroll i näringslivets digitala transformation. Urvalet syftar till att synliggöra kvinnor utöver de som finns i den traditionella it- och telekomsektorn.

Sophia Bendz
Hon spelade en nyckelroll i etableringen av musikjätten Spotify. Nu är Sophia Bendz verksam som affärsängel och styrelseledamot samt med ett nytt prestigeuppdrag för Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico – där hennes uppgift är att hitta Stockholms framtida miljardbolag.

Miriam Grut Norrby
Hon sitter i styrelserna för Prisjakt, Lendo, Mittbolån och SUP46 och har insyn i många techbolag på nära håll. Som investeringschef på Schibsted Growth hjälper hon svenska startupbolag att växa.

Anna Felländer
Blockkedjan, tekniken som ligger till grund för bland annat den digitala valutan bitcoin, har potential att helt vända upp och ned på bankvärlden. Dess kanske tyngsta förespråkare i Sverige är Anna Felländer, tidigare chefsekonom och numera framtids- och digitaliseringsekonom hos bankjätten Swedbank.

Mengmeng Du
Äntrade den svenska internetscenen via Stardoll, där hon jobbade med produktutveckling. Spotify gav henne den viktiga rollen att ansvara för musiktjänstens internationella expansion. I dag operativ chef på poddtjänsten Acast och ledamot i en rad styrelser.

Sigurlina Ingvarsdottir
Electronic Arts-ägda Dice är Sveriges mest tongivande spelstudio. Och uppdraget att förvalta Star Wars-serien i spelform är studions mest prestigefyllda. Ansvarig för det är Sigurlina Ingvarsdottir.

Jane Walerud
Nestorn bland kvinnliga serieentreprenörer och affärsänglar. Blev förmögen när hon 2000 sålde programvaruföretaget Bluetail, en avknoppning från Ericsson som gjorde e-postsystem och webbplatser mer driftsäkra. Tidig investerare i bland annat Klarna och Lensway. I dag affärsängel ochvd för Teclo Networks.

Stina Honkamaa
Många höjde på ögonbrynen när hon lämnade toppjobbet på Google för att starta Youtubenätverket United Screens. Tre år och hundratals miljoner visningar senare är det få som ifrågasätter karriärvalet. United Screens omsätter i dag över 50 Mkr och går i bräschen för den skandinaviska tv-branschens framtida utveckling.

Edit Brunner
Stina Honkamaa utmanas av en annan kvinna: Edit Brunner, Sverigechef på Youtube-nätverket Splay, med MTG som storägare.

Jessica Nilsson
Hon var med och startade den tyska matjätten Hellofresh, som i dag värderas till över 20 miljarder kronor. Men Jessica Nilsson hoppade av för ett jobb som investment manager på riskkapitaljätten Northzone. Där ansvarar hon i dag för investeringar i snabbväxare som Fyndiq, Matsmart och jätten Klarna.

Ashley Lundström
En relativt okänd talang som med stor sannolikhet kommer att ha inflytande över tech-Sveriges framtid. Hon började sin bana som praktikant på Toca Boca, gick sedan vidare och investerade i bland annat mediebolag för Bonniers räkning och i höstas rekryterades hon till EQT Ventures som investeringsrådgivare.

Sabina Wizander
Lämnade nyligen konsultjätten McKinsey i Silicon Valley för att bli investment manager på riskkapitalbolaget Creandum.

Sara Öhrvall
Digital expert med bakgrund inom Bonnierkoncernen, numera i Investors och SEB:s styrelser. Har en central roll för digitaliseringen av Wallenbergssfären.

Caroline Walerud
Medgrundare av Volumental och del av referensgruppen till entreprenörskapsutredningen. Dotter till Jane Walerud.

Tuva Palm
Tidigare produktchef på snabbväxande Klarna och numera it-chef för nätmäklaren Nordnet. En nyckelperson för att ta Nordnet (och den svenska privathandeln med aktier) in i framtiden. Konferencier på Sthlm Tech meetup.

Jeanette Andersson
Affärsängel som bygger ett nätverk av kvinnliga investerare i Skåne. Ansvarar för ängelnätverket på Connect Skåne och är rådgivare på startupacceleratorn Minc i Malmö.

Anna Wikland
Tidigare vd för Keybroker. I dag Sverigechef för Google, med säljansvar mot alla företag som köper nyckelord och optimerar sina sidor för sökmotorn. Tjänsten har visat sig vara en plantskola för entreprenörer som startar nya techbolag.

Robin ”Robyn” Carlsson
Det är svårt att överskatta symbolvärdet i en superstjärna som berättar för unga tjejer att tech är coolt. Robyn är initiativtagare till Teklafestivalen som ger flickor i åldern 11–18 år möjligheten att testa bland annat robotprogrammering och speldesign.

Lydia Winters
Tidigare Director of Fun på succéspelet Mojang. Blev bolagets varumärkeschef efter försäljningen till Microsoft för 18 miljarder kronor. Kan inspirera unga tjejer att bli utvecklare i Sveriges lukrativa, men ack så mansdominerade spelsektor.

Marie Wall
Papperstiger eller tecken på verklig förändring? Som startupansvarig på Näringsdepartementet ska Marie Wall förverkliga näringsminister Mikael Dambergs löften om en ny politik för svenska startupbolag. Det återstår att se vilket inflytande hon får i praktiken.

Cristina Stenbeck
Kinneviks storägare och ordförande. Har omvandlat pappa Jans medie- och telekomkoncern till ett av Europas viktigaste tech-imperier. Inom sfären: tyska e-handelsjätten Zalando, tyska startupfabriken Rocket Internet, svenska e-handelsgruppen Qliro och mediekoncernen MTG med satsningar på e-sport, Netflixutmanaren Viaplay och Youtubenätverket Splay.

Anna Settman
Som medgrundare på The Springfield Project investerar hon i dussintals nystartade bolag. Tidigare vd för Aftonbladet, Sveriges största nyhetssajt på nätet, samt engagerad i ett antal styrelser.

Mia Brunell Livfors
Vd för Axel Johnson AB, som äger merparten av restaurangleverantören Martin & Servera, med nästan hälften av sin omsättning på 13 miljarder kronor på nätet. Hon ska även ta klubban i sfärbolaget och börsjätten Axfood, som nu storsatsar på e-handel inom Willys och Hemköp.

Kerstin Cooley
Som partner på riskkapitalbolaget Moor Capital ansvarar hon för att investera de finska Angry Birds-miljarderna på den nordiska startupmarknaden. Jobbade tidigare med startupinvesteringar på SEB.

Linnea Lindau
Sveriges näst största stad för en blygsam närvaro på den svenska tech- och startupscenen. Kvinnan med uppdrag att ändra på den saken är Linnea Lindau, vd för nystartade Chalmers Ventures. Med över 300 Mkr i kapital att investera är det hennes jobb att sätta Göteborg på startupkartan jämte Stockholm och Malmö.

Tyck till