ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Castellum börsstoppad

  • TYSTLÅTEN. Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Fastighetsbolaget Castellum handelsstoppades på måndagen.
Enligt medieuppgifter förbereder bolaget ett bud på börsaktuella Norrporten.

Handeln i Castellums aktie stoppades strax efter klockan 17 på måndagen sedan nyhetsbyrån Reuters publicerat uppgifter om att bolaget vill köpa Norrporten som äger fastigheter till ett värde av 26 miljarder kronor. Det blir en rejäl munsbit för Castellum vars fastighetsportfölj värderas till 42 miljarder kronor.

Castellum har redan ha lagt ett indikativt bud och ska återkomma med ett bindande bud senare i månaden, skriver Reuters och hänvisar till personer med insyn i affären.

Castellum uppges ha an-litat Carnegie som rådgivare.

”Jag har inga kommentarer till handelsstoppet och vi kommenterar aldrig affärer”, säger en mycket tystlåten Henrik Saxborn, vd för Castellum, som inte heller vill säga när bolaget kan återkomma med mer information.

Norrporten ägs i dag av Andra och Sjätte AP-fonden som har hälften var. Om Castellum köper hela bolaget snuvas börsen på en av de största noteringarna på många år.

Som Di tidigare rapporterat har Norrporten börjat förbereda en börsintroduktion under 2016 och utsett Goldman Sachs och Nordea till rådgivare. Det har spekulerat att bolaget skulle få en prislapp på 15–17 miljarder kronor.

Norrporten äger 125 fastigheter från Luleå till Köpenhamn, främst kontorsfastigheter.

En tredjedel av beståndet utgörs av offentlig sektor. Det statliga bolagets bestånd i norra Sverige skulle komplettera Castellums fastighetsinnehav. Castellum äger i dag kommersiella lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i Mälardalen och Jönköping och Östergötland.

Castellums aktie hade före handelsstoppet backat blygsamma 0,15 procent på en börs som stängde 0,4 procent ned. Hittills i år har fastighetsbolagets aktie stigit 9,3 procent. Castellum har för närvarande ett börsvärde på 23 miljarder kronor.

Om det blir en affär kommer troligtvis en del av beståndet att säljas vidare till andra fastighetsbolag, uppger bedömare för Di.

Tyck till