Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Bo Andersson får sparken från rysk biljätte

  • Bo Andersson var den första utländska medborgaren som blev chef för AvtoVAZ.

Rysslands största fordonstillverkare OAO AvtoVAZ, som bland annat äger klassiska Sovjetbilmärket Lada, kommer att säga upp Bo Andersson som vd.

Beslutet kommer att fattas vid ett styrelsemöte senare den här månaden, skriver Wall Street Journal.

Bakgrunden är stora förluster och missnöje med hur koncernen rattas.

Bo Andersson är en riktig tungviktare inom den globala fordonsindustrin och har tidigare bland annat varit chef inom General Motors. Beslutet att han får lämna den ryska fordonsjätten kom oväntat för honom enligt källorna till tidningen.

Han var också den första utländska medborgaren som blev chef för AvtoVAZ. Chefsposten har han haft sedan 2014 och han har i likhet med andra uppdrag han haft tidigare gått hårt fram med besparingar. Innan dess hade han vd-jobbet på lastvagns- och busstillverkaren GAZ Group, ett bolag där han snabbt lyckades vända en förlust till vinst.

"Nu behöver vi byta person", säger Sergei Chemezov, vd för det statliga konglomeratet Rostec och mångårig vän med president Vladimir Putin, till affärstidningen.

Chemezov uppger att han är missnöjd med hur svensken har rattat biltillverkaren i samband med den ekonomiska nedgången. Det huvudsakliga skälet till att han skall få gå är emellertid förra årets storförlust, enligt Chemezov.

Den ryska bilmarknaden har rasat kraftigt i spåren av sanktioner och försvagad rysk ekonomi. Förra året minskade försäljningen med 36 procent till 1,6 miljoner fordon. AvtoVAZ kommande räddningspaket blir i så fall det andra som bolaget behövt sedan 2009.