ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Succéföretag slår larm om bostadsbrist

  • JAKT PÅ BOSTAD. Klarna säger sig vara framgångsrika med att rekrytera talanger runt om i världen. ”Men visst komplicerar bostadsbristen i Stockholm processen”, säger bolagets hr-chef Malcolm Kemp. Foto: Amanda Lindgren

Frustrationen över bostadsbristen kokar bland landets största bolag inom ny teknik.
Om läget inte förändras kan musiktjänsten Spotify i framtiden överväga att flytta sitt huvudkontor från Stockholm.

Di rapporterade på fredagen hur bostadsbristen slår mot företag och deras möjlighet att växa. Närmare ett av fem företag har misslyckats med rekryteringar på grund av bostadsbristen, visar en undersökning från Stockholms handelskammare. Lågt räknat handlar det 8.000 rekryteringar som uteblivit, uppgav Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, i gårdagens Di.

Hårt drabbad är tekniksektorn som ofta rekryterar från utlandet då rätt kompetens kan vara svår att hitta i Sverige. Enligt Spotifys globala hr-chef Katarina Berg är nuvarande bostadsmarknad i Stockholm inte acceptabel.

”Det gör att vi måste se över vårt beslut om att ha ett huvudkontor i en stad som inte investerar i bostäder och som inte möter våra medarbetares behov”, säger hon.

Drygt 800 personer jobbar på Spotifys huvudkontor i Stockholm. Sedan starten 2006 har musiktjänsten växt explosionsartat och bolaget värderas nu till 68 miljarder kronor.

Spotify har inte avstått från rekryteringar det senaste året, men bostadsbristen begränsar urvalet.

”Vi har tappat slutkandidater på grund av brist på bostadsalternativ”, säger Katarina Berg.

Liksom Stockholms handelskammare pekar Spotify på att bostadsbristen slår mot tillväxten.

”Det gör det svårt för oss att känna trygghet i vår expansion, att vi kan växa obehindrat i den takt vi behöver samt att vi kan attrahera den typ av talanger som vi är i behov av”, säger Katarina Berg.

Spotify vill inte uppge hur långt man kommit internt med processen att se över var man ska ha sitt huvudkontor eller vilken stad man kan tänka sig att flytta sitt huvudkontor till.

Di har tidigare rapporterat att Spotify ska flytta sitt huvudkontor från den nuvarande adressen på Birger Jarlsgatan till Gallerian i centrala Stockholm, vilket minskar sannolikheten för att huvudkontoret faktiskt flyttar från Sverige. Spotify vill inte kommentera uppgifterna om det nya huvudkontoret utan betonar att det finns ett långsiktigt perspektiv.

Bolag inom ny teknik efterfrågar ofta kompetens som det är brist på i Sverige, till exempel utvecklare, och måste därför ofta rekrytera sin personal från utlandet. Andra teknikbolag som Di har varit i kontakt med bekräftar Spotifys bild att det är tufft att vara ett växande bolag i Stockholm och rekrytera kompetent personal utifrån.

Johan Bendz, kommunikationschef på betaltjänsten Izettle, säger att bolaget är positivt inställt till att Stockholm växer snabbt och blir en alltmer internationell stad.

”Men att bostadsmarknaden i Stockholm är tuff är ett faktum. Detta i kombination med att Izettle är en attraktiv arbetsgivare och att Stockholm är en attraktiv stad gör att det blir allt svårare för oss att rekrytera kandidater utifrån. Vi rekryterar globalt, men med en bättre fungerande bostadsmarknad skulle vi kunna rekrytera ännu fler”, säger Johan Bendz.

Malcolm Kemp, hr-direktör på Klarna, säger att bolaget fortfarande är framgångsrikt med att rekrytera talanger runt om i världen.

”Men visst komplicerar bostadsbristen i Stockholm processen. Den som flyttar hit från en annan stad eller ett annat land konfronteras med en av de tuffaste bostadsmarknaderna i världen. Klarna försöker givetvis stötta så gott vi kan, och vi har personer anställda som arbetar med dessa frågor”, säger han.

Qasa är ett bolag som tillhandahåller en plattform som tillåter personer både att hyra ut och att hyra i andrahand.

”Vi hjälper många företag att hitta bostad åt deras anställda, varav de flesta jobbar inom techsektorn. Så vi märker i högsta grad av bostadsbristen. Vi drabbas ju också av den”, säger Mattia Tosti, vd för Qasa.

Tyck till