ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Hopp om maktskifte i Brasilien

  • Luiz Inacio Lula da Silva, tidigare president i Brasilien. Foto: Andre Penner

Brasiliens förre president, Luiz Inacio Lula da Silva, har dragits in i korruptionshärvan runt det statligt kontrollerade oljebolaget Petrobras.
Det lyfte den brasilianska börsen.

Polis genomförde på fredagen husrannsakningar i Luiz Inacio Lula da Silvas bostad och kontor utanför São Paulo och han har tagits in för förhör.

Även den nuvarande presidenten, Dilma Rousseff, kan ha kopplingar till oegentligheter vid Petrobras. Sedan ett par månader undersöks om pengar därifrån har använts för att finansiera hennes presidentvalskampanj 2014.

Hon riskerar också riksrätt för att ha förskönat budgetsiffror inför förra valet.

Att även den populäre Lula misstänks för korruption bedöms av många öka sannolikheten för att Rousseff avsätts genom riksrätt, vilket marknaden ser som något positivt. Då skulle den mer marknadsinriktade vicepresidenten Michel Temer kunna ta över.

Den brasilianska valutan realen stärktes rejält på fredagen och börsen i São Paulos steg med nära 4 procent i öppningen.

Den stora korruptionsutredningen runt Petrobras, kallad ”Operation biltvätt”, har pågått i två år. Dussintals politiker, en rad av bolagets chefer och andra inblandade är misstänkta för mutbrott och diverse oegentligheter. Över 170 personer har åtalats och 80 har dömts.

Korruptionsskandalen har fryst det ekonomiskpolitiska arbetet för presidenten. Rader av impopulära åtstramningsåtgärder har stoppats antingen inom regeringen eller i kongressen.

Budgetunderskottet var i fjol över 10 procent av BNP. Ekonomin krympte samtidigt med 3,8 procent och få räknar med någon större förbättring i år.

”Jag har en känsla av att ingen vill ta några djärva beslut eller göra några uppoffringar”, säger den förre centralbankschefen Arminio Fraga till tidningen O Estado de São Paulo.

”Det är ett paralyserat land och en förstörd modell som inte blir korrigerad. Det är en tragedi.”

Tyck till