ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Hedgefonder rasar

  • TUNGT. Patrik Brummer, ordförande för och grundare av Brummer & Partners. Foto: Joey Abrait

Februari blev ännu en tuff månad för hedgefonder.
Många fondförvaltare, däribland Brummer & Partners, har haft svårt att navigera rätt på stökiga finansmarknader.

En genomsnittlig hedgefond har hittills i år inte levererat någon avkastning alls enligt statistik från Morningstar. De snabba och stora kasten på finansmarknaderna innebär betydande svårigheter för hedgefondförvaltare.

Sveriges ledande hedgefondgrupp, Brummer & Partners, fortsätter att ha det kämpigt. Di berättade tidigare i år om hur flera fonder har lagts ned efter dåliga resultat.

När februari månad summeras står nio av elva Brummer-fonder på minus. Klar jumbo är aktiehedgefonden Manticore på minus 11 procent. Den tidigare flaggskeppsfonden Zenit, som är under avveckling, och fonden Carve 2 har det också motigt och visar upp ett tapp på drygt 6 procent sedan nyår.

Bäst bland Brummers fonder är Lynx, som med matematiska modeller ska skapa avkastning på att följa trender i olika tillgångsslag. Lynx har i år avkastat 5,8 procent.

Fonden Brummer Multi-Strategy, som marknadsförs som det trygga alternativet och förvaltar runt 50 miljarder kronor, har i år backat med 2,5 procent. Det är en så kallad fond-i-fond där övriga fonder inom Brummer står för innehållet.

En annan tungviktare på den svenska fondmarknaden, Catella Hedge med 13 miljarder kronor i förvaltat kapital, har inte heller varit lyckosam i år. Fonden ligger back med 4 procent.

Eftersom hedgefonder normalt har en målsättning att ta begränsat med risker och varje år leverera positiv avkastning blir allt fler investerare besvikna. Färska globala siffror från analysföretaget eVestment visar att hedgefondinvesterare under januari plockade ut 185 miljarder kronor från hedgefonder. Det gör årets start till den sämsta för branschen sedan 2009.

Summerar man uttag och värdeminskningar har världens hedgefonder tappat omkring 550 miljarder kronor bara under januari.

Några ljuspunkter finns dock i den svenska hedgefondfloran. Sedan årsskiftet har fonder som RPM Galaxy och Gladiator klättrat med 11 respektive 5 procent. Även SEB:s flaggskepp SEB Asset Selection klarar sig väl i turbulensen. Fonden har avkastat drygt 3 procent sedan årsskiftet.

Tyck till