ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Dubbla signaler om jobben i USA

Överraskande många nya jobb i USA är ett styrkebesked. Det talar också för en räntehöjning senare i år.
Fredagens sysselsättningsrapport innehåller dock betydande skönhetsfläckar.

242.000 nya jobb i februari är inte bara bättre än väntat. Det markerar en saftig uppgång från januari, och visar att farhågor kring arbetsmarknaden i torsdagens ISM-rapport – en stor enkät bland amerikanska inköpschefer – var överdrivna.

”Nu har vi siffrorna och slutsatsen är att det helt enkelt inte finns några tecken på recession eller inbromsning”, skriver Torsten Sløk, positivt lagd chefsekonom på Deutsche Bank i New York, efter rapporten.

”Arbetsmarknaden fortsätter att vara stark och vi har sett samma signaler från statistik över konsumtion samt inköp av vitvaror och bilar.”

Flera bedömare noterar att turbulens på marknaden i början av året inte har bromsat den amerikanska återhämtningen.

Även tidigare jobbrapporter, från december och januari, justerades upp med sammanlagt 30.000 jobb. Arbetslösheten i USA ligger kvar på 4,9 procent, som är den lägsta nivån på åtta år.

En annan god nyhet är att fler amerikaner betecknar sig som aktivt arbetssökande, vilket tyder på att de ser mer positivt på sina chanser att faktiskt få ett jobb.

”Den som letar efter svaghet hittar det i sjunkande antal arbetade timmar, samt genomsnittlig inkomst per timme”, noterar Nariman Behravesh, chefsekonom på analysföretaget IHS.

Snittlönen per arbetad timme backade med 3 cent, eller 0,1 procent, i februari. Visserligen förklaras det till viss del av kalendereffekter – statistiken hämtades innan många amerikaner fick betalt den 15 februari – men är oroande ändå.

”Även om detta delvis förklaras av tillfälliga störningar så har båda måtten varit så gott som stillastående under det gångna året”, kommenterar Nariman Behravesh.

För centralbanken Federal Reserve skapar det en motsättning. Att så många jobb tillkommer är verkligt goda nyheter, medan de uteblivna löneökningarna är illavarslande.

Janet Yellen och hennes kolleger i Feds direktion har dock några månader på sig. En räntehöjning vid nästa möte i mars betraktas som utesluten. Mötet efter, i april, följs inte av någon presskonferens och ses därför inte som ett skarpt möte. Innan nästa sammanträde börjar den 14 juni hinner ytterligare tre sysselsättningsrapporter landa.

Tyck till