Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Detaljen som tvingar H&M till extrastämma

  • Karl-Johan Persson, vd, presenterar HMs delårsrapport under en presssträff på huvudkontoret i Stockholm. Foto: Sören Andersson/TT

Börsjätten Hennes & Mauritz har stött på ett problem inför årets bolagsstämma. Den planerade möteslokalen ligger inte i Stockholm, vilket bolagsstadgarna kräver. Därför tvingas nu modekedjan kalla till extrastämma, två månader innan den ordinarie.

Hennes & Mauritz ordinarie årsstämma äger rum den 3 maj i Karolinska institutets Aula Medica i Solna. Närmare bestämt i salen som bär HM-grundaren Erling Perssons namn.

Det finns dock ett problem. Bolagsordningens paragraf 11 kräver att stämman hålls i Stockholm. Därför har bolaget, som med ett börsvärde på 424 miljarder är överlägset störst på Stockholmsbörsen, utlyst en extrastämma på huvudkontoren i Stockholm den 8 mars.

”Det är en ren formalitet. Syftet är att ta ställning till förslaget om att bolagsordningen ska ändras så att det blir möjligt att stämman i framtiden kan äga rum i Solna”, säger Katarina Gustafsson, presskontakt på H&M.

 

Hur mycket extrastämman beräknas kosta vill hon inte avslöja.

 

Varför kan inte beslutet vänta till årsstämman?

”Det är ju så att aulan är uppförd med hjälp av en donation från familjen Persson så därför känns det naturligt att vara i den även i år”, säger Katarina Gustafsson.

 

Hennes & Mauritz vill inte heller uttala sig om hur många aktieägare som meddelat att de tänker närvara på extrastämman.  Som en av Sveriges folkaktier brukar H&M:s årsstämma vara en välbesökt historia. De hålls i allmänhet på Victoriahallen på Stockholmsmässan som har 2.000 sittplatser.  Att extrastämman äger rum på huvudkontoret i Stockholm talar för att deltagandet blir lågt.

 

Enligt Åsa Wesshagen, som är ansvarig för bolagsfrågor på Aktiespararna, är extrastämmor sällan en dyr historia.

”Det är ju tiden man lägger ned och möjligen en advokat, men det blir inte stora pengar”, säger hon.

Hon uppger också att nästan hälften av alla stämmor är extrastämmor. Oftast handlar det om nyemissioner eller nya affärer som kräver beslut från aktieägarna.

Byte av plats är inte lika vanligt.

”Men att stämman hålls på rätt ställe är viktigt, så som det står i bolagsordningen. Annars kan det gå så illa att stämman klandras och måste göras om och då blir det väldigt dyrt”, säger hon.

 

Stefan Persson och hans familj kontrollerar 70 procent av rösterna i Hennes & Mauritz så det råder ingen tvekan om att ändringsförslaget av bolagsordningen går igenom.

Familjen Persson donerade 350 miljoner kronor för att Aula Medica skulle byggas. Projektet hade då leget på is i sex år eftersom det saknades finansiering. Byggnaden invigdes i oktober 2013.

 

Paragraf 11 i HM:s bolagsordning föreslås i fortsättningen vara ”Bolagsstämman skall hållas i Stockholm eller Solna.” Huruvida den nya lydelsen kräver framtida extrastämmor återstår att se.