ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Storägare dumpar Loomis

Loomis rasade på torsdagen med över 17 procent på börsen sedan huvudägarna Latour och Melker Schörling dumpat samtliga b-aktier till reapris.
Men trots att investmentbolagen minskar sitt gemensamma innehav med tre fjärdedelar vill de fortsätta agera huvudägare i kontanthanteringsbolaget.

Osäkerheten kring Loomis steg markant när huvudägarna under natten till torsdagen kablade ut pressmeddelanden om att de i en gemensam process dumpat samtliga röstsvaga b-aktier för 2,4 miljarder kronor.

Det innebär att Latour, med huvudägaren Gustaf Douglas, och Melker Schörling AB, med huvudägaren Melker Schörling, minskar sitt gemensamma ägande med 74 procent. Sett till kapitalandel är Latour och Melker Schörling AB nu femte respektive artonde största ägare, i stället för största respektive näst största, enligt ägartjänsten Holdings.

De två investmentbolagen – som har varit Loomis huvudägare sedan 1987, då genom sitt ägande i Securitas – sålde dessutom b-aktierna till ett kraftigt rabatterat pris, drygt 11 procent under onsdagens stängningskurs.

Beskedet fick Loomisaktien att kollapsa under gårdagen. Raset på 17,4 procent skickade ned kursen till 232 kronor, långt under huvudägarnas försäljningspris på 249 kronor.

”Det finns en rädsla här att storägarna har insett att de långsiktiga utsikterna för Loomis inte är så goda och att de helt enkelt vill ut. Storägarna har varit med i Loomis ända sedan det ägdes av Securitas, och de kan bolaget och hela branschen”, säger Staffan Åberg, aktieanalytiker på Handelsbanken, som i går sänkte sin rekommendation för Loomis till ”minska”, till Di.

Rädslan förstärks av att inte mindre än sex insynspersoner har sålt aktier i Loomis det senaste året, däribland finanschefen Anders Haker som i februari i år sålde 80 procent av sitt innehav.

Varför Latour och Melker Schörling har valt att sälja merparten av sitt innehav är inte helt lätt att begripa mot bakgrund av att de, i kraft av sina a-aktier, säger sig vilja stanna kvar som huvudägare i Loomis. I praktiken innebär det att investmentbolagen ska fortsätta lägga ned lika mycket tid och kraft på bolaget, men med väsentligt sämre möjligheter till utväxling på sitt arbete.

”Vi vill frigöra kapital till andra investeringar, men kanske till lite annorlunda värderingar än vi ser i dag. Här gavs en möjlighet i marknaden att sälja våra b-aktier till ett bra pris”, skriver Melker Schörling, huvudägare och ordförande i investmentbolaget med samma namn, i ett mejl till Di.

Finns det några särskilda skäl som ligger bakom försäljningen?
”Nej, men vi tycker nog generellt att det är bra värderingar på börsen.”

Ni säljer merparten av innehavet, men har ambitionen att vara kvar som huvudägare. Hur ska man förstå det?
”Vi tror på bolaget och fortsätter att arbeta med Loomis framgångsrika ledning på samma sätt som tidigare”, skriver Melker Schörling.

Från Latours vd Jan Svensson låter det på ett liknande sätt.

”Vi säljer därför att vi tycker att vi har gjort en bra resa, och därför att vi kan fortsätta vara huvudägare.”

Harer syn på Loomis förändrats negativt?
”Nej, i så fall skulle vi inte sitta kvar med a-aktierna. Sedan är det så att kontanthantering ser väldigt olika ut på olika ställen i världen, och det finns en fortsatt mycket god potential i Loomis.”

Varför vill ni stanna kvar som huvudägare trots att ni har sålt merparten av ert innehav?
”Vår och Melker Schörling AB:s inställning är att alla bolag mår bra av att ha en tydlig ägare som har huvudansvaret, och i så måtto kan vi genom att vi sitter på a-aktierna fortsätta vara huvudägare och agera på ett ansvarsfullt sätt som huvudägare, även om vi nu har cashat hem på de mindre röststarka aktierna.”

Kommer det här att påverka styrelsesammansättningen i Loomis?
”Vi har inte för avsikt att göra någon förändring. Jag är ju ordförande i valberedningen och kommer att fortsätta vara det om det inte är andra ägare som vill något annat.”

Varken Melker Schörling eller Jan Svensson vill berätta vem som initierade försäljningsprocessen.

Ägandet i Loomis efter försäljningen
Ägare Procent av kapital Procent av rösterna
1. Latour 3,36 23,82
2. Melker Schörling AB 1,2 8,48
3. Didner & Gerge Fonder 7,14 5,06
Källa: Holdings
Tyck till