ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Sjunkboxen gav lyftet

  • INNOVATIVT. Hannes Vallak, ägare av och vd för Ferrox i Grythyttan, omgiven av material som används för att göra de sjunkboxar som Ferrox är mest känt för. Foto: Ida Thunberg

Faderns världskända uppfinning lade grunden för Ferrox.
Hannes Vallak har fört arvet vidare och utvecklar ständigt nya produkter för stål- och metallindustrin.

Familjen Vallak kom till Sverige som båtflyktingar från Estland 1944, och föräldrarna och deras två barn hamnade till att börja med på ett flyktingläger i Loka Brunn i Bergslagen. Pappan i familjen, Enn Vallak, var snart i gång och jobbade, bland annat i en mekanisk verkstad.

I början av 1950-talet uppfann han sjunkboxen, som skulle komma att revolutionera stålindustrin. Tillverkningen startade i Grythyttan och där finns den kvar än i dag.

Enn Vallaks son, Hannes Vallak, äger Ferrox i dag och är bolagets vd. Att Ferrox har lyckats bibehålla en god lönsamhet i princip år efter år, även nu under stålbranschens kris, förklarar han framför allt med två ord: förtroende och anpassning.

”Allting handlar om det. Förtroende är inget man kan kräva eller begära, det är något man förtjänar. Alltså måste man leva upp till kundernas förväntningar, och för att göra det måste man hela tiden anpassa sig.”

Sjunkboxen, som Enn Vallak uppfann, är en förlängning av den kokill/gjutform som används vid gjutning i stålverk. Sjunkboxen fungerar, enkelt uttryckt, som en tratt ovanpå gjutformen där den smälta metallen förs ned. Enn Vallaks sjunkbox gör att den färdiga stålkroppen inte får en oxiderad yta och resultatet blir ett stål av betydligt högre kvalitet.

Under lång tid var boxarna det enda Ferrox tillverkade, men när patentet löpte ut kom konkurrensen direkt från kopior.

”Vi tillverkar än i dag sjunkboxar här, men vi breddade vårt utbud för länge sedan”, säger Hannes Vallak.

Han beskriver sin far, Enn Vallak, som en idéskapare ända fram till sin död 2007. Även om Hannes Vallak inte är villig att lyfta fram sig själv är det uppenbart att även han drivs framåt av ett ständigt innovativt tänkande.

”Vi har en stor konkurrens utifrån och det är väldigt tufft inom stålindustrin i dag. Men, en stor fördel vi har är närheten till många av våra kunder och att vi alltid reagerar snabbt.”

Bland Ferrox kunder finns SSAB, Ovako, Outokumpu, Uddeholm och Sandvik. Hit levereras både Ferrox standardprodukter och skräddarsydda speciallösningar. En viktig plattform för bolaget är Jernkontoret, den svenska stålindustrins branschorganisation.

”För oss är det väldigt viktigt att kunna finnas med och lyssna på vad våra kunder har för problem. Vår affärsidé är att lösa problemen och bidra till en effektivare produktion”, säger Hannes Vallak.

Bland de egna produkterna finns brännlansar och tändare som används vid syrgasskärning, samt en rad produkter för kokillgjutning och stränggjutning.

En annan mer oväntad verksamhet är att Ferrox importerar björk från Estland och säljer vidare till SSAB i Luleå.

”Det är ett exempel där vi har varit lyhörda inför ett behov och löst problemet.”

Hannes Vallak tog över som vd för Ferrox i Grythyttan redan i början av 1980-talet, då fadern bosatte sig i Schweiz för att enklare kunna sälja sina innovationer till andra länder i världen.

Och än så länge har Hannes Vallak inga tankar på att trappa ned, trots att 70-årsstrecket är passerat.

”Jag har två barn. Men ingen av dem arbetar i företaget i dag så vi får se vad som händer i framtiden. Det finns fortfarande mycket kvar att göra”, säger han.

”Det är när man sätter i gång att testa saker som det uppstår nya impulser och idéer.”

Tyck till