ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Regeringen får skuld för biokris

Med skattehöjningar på felaktig grund bidrar regeringen till krisen som hotar svenska tillverkare av förnybara drivmedel.
Det hävdar C och branschföreträdare.

”En ny rapport som statliga Energimyndigheten har lämnat till regeringen visar att de höjda skatterna på flera biodrivmedel den 1 december i fjol bygger på felaktiga beräkningar och var helt onödiga för att klara EU:s statsstödsregler”, säger Rickard Nordin, som är energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

Som Di berättade i torsdags rasar försäljningen av etanolbränslet E85 och biodieseln RME. Och nu får regeringen massiv kritik för att genom sin politik ha bidragit starkt till den akuta kris som nu är på väg att slå ut en rad producenter och leverantörer av biodrivmedel.

Den nya rapporten från Energimyndigheten får även branschföreträdare att gå i taket.

”I praktiken skyddar regelverket de fossila drivmedlen från priskonkurrens från klimatvänliga biobränslen”, säger Gustav Melin, vd för branschorganisationen Svebio.

Regeringen måste nu omgående agera och sänka eller helt slopa skatterna för de förnybara drivmedlen. Det anser både Svebio och Centerpartiet, enligt uppgift till Di.

Charlotte Svensson, statssekreterare på finansdepartementet, ger följande skriftliga kommentar.

”Regeringen stred hårt gentemot EU för att få behålla skattelättnader för biobränslen. Vi är glada att det gick. Tidigare har branschen blivit överkompenserad jämfört med vad som är tillåtet. Nu är den inte det”, skriver hon.

”Men har vi inga säkerhetsmarginaler alls är det företagen själva som får ta smällen om EU kräver återbetalning. I grunden behöver vi ett mer långsiktigt system.”

Tyck till