ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Kaoset på börsen öppnar för uppköp

  • HÖGTRYCK. Maria-Pia Hope, vd för advokatbyrån Vinge, väntar fler företagsaffärer. Foto: Claes-Göran Flinck

Börsturbulensen har öppnat för köpläge i svenska börsbolag och en rad utländska aktörer utvärderar just nu i hemlighet eventuella bud i närtid.
Det uppger advokatbjässen Vinge, som tror att gigantbudet på Meda kan vara början på en våg av uppköpserbjudanden.

”Det finns helt klart ett ökat intresse för publika bud. Det har vi märkt tydligt de senaste månaderna. Vi har en uppgång i antalet uppdrag vad gäller förberedelser för bud på svenska börsbolag”, säger Maria-Pia Hope.

Hon är vd för Vinge som, vid sidan av Mannheimer Swartling, är ledande bland de svenska advokatbyråer som är rådgivare vid företagsaffärer.

2016 har inneburit en rivstart med ett kraftigt uppsving för företagsaffärer, alltså köp och försäljningar av bolag, enligt Vinge. Det stora utropstecknet är budet på läkemedelsbolaget Meda. Det var det amerikanska läkemedelsbolaget Mylan som nyligen offentliggjorde erbjudandet.

Inklusive Medas skulder värderades det vid budtillfället till nästan 84 miljarder kronor och är därmed ett av de största hittills i svensk börshistoria.

”Det handlar om den största utköpsaffären på Stockholmsbörsen näst efter Volkswagens övertagande av Scania. Vi företräder köparen Mylan och det är ett både stort och för vår del mycket viktigt uppdrag. Det känns roligt att ha varit med, och är något man kommer att minnas”, säger Maria-Pia Hope, om uppdraget som engagerar ”ett stort team” av byråns advokater.

Men det spektakulära erbjudandet på Meda kan komma att följas av fler bud. Flera intressenter, främst utländska aktörer, räknar på köp av svenska börsbolag, enligt uppgift till Di.

”Det stämmer. Och det handlar om en rad konkreta och seriösa projekt”, säger Maria-Pia Hope.

Varför är intresset så stort just nu?
”Ett viktigt skäl är sannolikt börsturbulensen där många aktier på Stockholmsbörsen fallit i värde. Det gör att bolag som vill växa genom förvärv ser ett bra köpläge.”

Vilka branscher är hetast?
”Vi ser intresse för både privata och publika förvärv inom en rad branscher. Det handlar bland annat om läkemedelsektorn, detaljhandel och konsumtionsvaror liksom it, medier och teknologi.”

Och Maria-Pia Hope tror att fler uppköpserbjudanden kan komma redan under andra kvartalet.

”Men det går förstås inte att säga säkert. Mycket hänger på börsutvecklingen och där är volatiliteten fortsatt stor.”

Men även utanför börsen är det högtryck för företagsaffärer, uppger hon.

”Det handlar inte minst om riskkapitalaktörer, som vill sätta sina välfyllda fonder i arbete. EQT:s mångmiljardbud på resekoncernen Kuoni är ett färskt exempel”, säger Maria-Pia Hope.

”Sammantaget är klimatet för företagsaffärer just nu mycket starkt och inga tecken på avmattning syns. För vår del har vi aldrig haft en så stark start som 2016. På två månader har vi anlitats som rådgivare i transaktioner värda 100 miljarder kronor.”

Tyck till