ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Brittiska proffs varnar för brexit

  • SVÅRT UPPDRAG. Premiärminister David Cameron har tre och en halv månad på sig att övertyga britterna att stanna kvar i EU. Foto: Christophe Ena

Tunga ekonomer varnar för lägre tillväxt om britterna i juni röstar för att lämna EU.
Oron slår redan mot pundet och investeringarna, enligt två fondbjässar.

”Investerare kan räkna med att de krafterna intensifieras under veckorna fram till omröstningen den 23 juni”, säger fondbolaget JP Morgans chefsstrateg Stephanie Flanders.

Det visade också torsdagens inköpschefsindex för den brittiska tjänstesektorn som föll till treårslägsta i februari. De tillfrågade inköpscheferna pekade, enligt nyhetsbyrån Direkt, ut just rädslan för ett EU-utträde som en förklaring till den minskade optimismen.

Stephanie Flanders tror att britterna röstar ja till att stanna i EU, men anser att investerare måste vara förberedda för ett nej.

”Opinionsinstituten har varit mycket dåliga på att förutsäga resultat i de senaste valen och folkomröstningarna.”

Ett nej skulle slå direkt mot brittisk ekonomi.

”Investerare ska räkna med ett betydligt svagare pund, medan priset faller på aktier och möjligen även Londonfastigheter i topplägen”, säger Stephanie Flanders.

Hon anser dock att båda sidorna i kampanjen överdriver kostnader respektive vinster med ett EU-utträde, brexit.

”Men övergången till ett nytt arrangemang blir stökig och möjligen mycket dyr, inte bara för Storbritannien utan även för dess närmaste handelspartner”, säger Stephanie Flanders.

Hon påpekar att mer än 40 procent av landets handel sker med EU.

Särskilt Irland, Nederländerna och Belgien är beroende av den brittiska marknaden.

Röstar britterna i juni för att lämna EU halveras landets redan svaga BNP-tillväxt året därpå till omkring 1 procent, tror JP Morgan Chases analytiker. En brexit väntas också dra ned euroområdets tillväxt med 0,2–0,3 procentenheter.

Även kapitalförvaltaren Blackrock tror att tillväxten bromsar om Storbritannien lämnar EU.

”Nettoinvandringen bidrar till en befolkningstillväxt på ungefär 0,5 procent per år och håller uppe utbudet av arbetskraft”, säger Ewen Cameron Watt, chefsstrateg på Blackrock Investment Institute.

Han tillbakavisar ”lämna”-sidans argument att EU-lagar bromsar brittisk tillväxt.

”Storbritannien är en av världens mest öppna ekonomier. Ändå växer Tysklands export till Kina och Indien snabbare.”

Trots britternas EU-skepsis ser det just nu ut som att britterna ska rösta för att stanna kvar i unionen.

”Normalt ökar tendensen för status quo närmare en folkomröstning. Däremot kan oro i EU, med mer migranter eller mer terrorism, hindra det”, säger Ewen Cameron Watt.

Röstar britterna för att lämna EU väntar minst två år av förhandlingar om det nya förhållandet med unionen. Dessutom väntar kämpiga förhandlingar om frihandel.

”Storbritannien har delegerat förhandlingarna till EU och saknar experter i frågan. Omförhandlingarna kommer att ta år”, säger Ewen Cameron Watt.

Kan man kopiera EU:s handelsavtal?
”Om man tittar på förhandlingarna om USA-avtalet slåss man om detaljer, så det kommer att ta tid. Dessutom har en enstaka halvstor ekonomi som Storbritannien mindre kraft.”

Vad skulle EU förlora om Storbritannien lämnar unionen?
”Mycket: En av de största nettobetalarna, reformorientering och ett av de två EU-länder som kan ställa upp ett starkt försvar. Dessutom skulle separatister och EU-skeptiker vinna kraft i EU, i bland annat Katalonien, Danmark och Nederländerna.”

Tyck till