ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Andra chansen i spansk politik

  • FÖRSÖKER IGEN. Den spanska socialistledaren Pedro Sanchez gör på fredagen ett andra försök att få det splittrade parlamentets stöd för en minoritetsregering.

Den spanska socialistledaren Pedro Sanchez får på fredagen en andra chans att bilda regering, trots att han saknar majoritet bakom sig.
Mycket tyder på att han åter röstas ned. Då väntar ytterligare tre månaders maktvakuum och nyval i juni.

Låsningen efter det jämna valet den 20 december fortsätter. På onsdagskvällen fick Pedro Sanchez, som vill bilda regering med det liberala partiet Ciudadanos, bara 130 ja-röster och 219 emot sig.

Både det nya vänsterpartiet Podemos och konservativa regeringspartiet PP röstade nej.

På fredagen blir det lite lättare för Pedro Sanchez.

”Nu behöver han bara fler ja än nej, men det är inte många som tror att han lyckas övertyga Podemos eller PP att lägga ned sina röster”, säger Niklas Bremberg, forskare på Utrikespolitiska institutet.

Han tror att kung Felipe VI då än en gång frågar PP-ledaren Mariano Rajoy.

Samtidigt är Mariano Rajoy omstridd på grund av de korruptionsskandaler som skakar PP.

”Han är ifrågasatt inom och framför allt utanför partiet, men det är svårt att se vem som kan ta över. Det finns ingen given kandidat”, säger Niklas Bremberg.

SEB-ekonomen Daniel Bergvall tror att osäkerheten fortsätter i flera månader.

”Det bidrar till att räntespreaden mot Tyskland har gått upp, även om en del troligen beror på den allmänna osäkerheten om global tillväxt.”

Även om regeringscirkusen minskar optimismen går det bra för landet.

”Det viktiga för Spanien är att makrostatistiken fortsätter att förbättras. Tillväxten är hög och arbetslösheten går ned. Hushållen är en viktig drivkraft för tillväxten”, säger Daniel Bergvall.

SEB räknar med att Spaniens BNP ökar med omkring 3 procent både i år och nästa år, vilket är strax över EU-kommissionens prognos

”Men Spanien har fortfarande stora problem. Bankerna har många dåliga lån även om fastighetsmarknaden vänder uppåt. Budgetunderskottet var 6 procent av BNP i fjol och statsskulden är nära 100 procent av BNP”, säger Daniel Bergvall.

Kai-Olaf Lang, Spanienexpert på den tyska tankesmedjan SWP, tror inte på någon regeringslösning på fredagen.

”Det går helt enkelt inte att samarbeta med både Ciudadanos och Podemos. De har så olika åsikter både kring ekonomi och exempelvis Kataloniens självständighet.”

Står ingen regering den 2 maj utlyser kungen nyval, som troligen kommer att hållas den 26 juni.

”PP och PSOE kan förlora mycket men bara vinna lite på ett nyval. Det var en liknande situation i Katalonien efter det jämna valet i höstas. Till sist offrade självständighetspartiet CDC partiledaren Artur Mas för att få ihop en koalitionsregering och slippa nyval”, säger Kai-Olaf Lang.

 

Valet den 20 december 2015




Parti Röster, procent Mandat 2015 Mandat 2011
Folkpartiet Partido Popular 28,7 123 186
Socialistiska PSOE 22 90 110
Podemos (”vi kan”) 20,7 69
Medborgarpartiet Ciudadanos 13,9 40
Totalt antal mandat i parlamentet
350 350
Tyck till