Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

61.599 varsel i USA i februari

Antalet varsel om uppsägning i USA uppgick till 61.599 i februari, enligt en undersökning från det privata arbetsförmedlingsföretaget Challenger, Gray & Christmas.

Varslen minskade därmed 18 procent från föregående månad, och ökade med 22 procent jämfört med motsvarande månad föregående år.

Eftersom statistiken inte är säsongsjusterad kan jämförelsen med motsvarande månad föregående år vara mer relevant.

Energisektorn fortsätter annonsera stora varsel i spåren på de låga oljepriserna. 25.051 anställda varslades i februari och totalt i år uppgår antalet varsel i sektorn till 45.154.

Challenger, Gray & Christmas vd John Challanger sade i en kommentar att de låga oljepriserna fortsätter tynger arbetarna i energi- och industrisektorn.

"sedan januari 2015 har enbart dessa två sektorer minskat arbetskraften med över 200.000 personer, och i de flesta fallen hänvisades till oljepriset", sade John Challanger.

Han tillägger dock att överraskande nog har det inte synts någon brant uppgång i arbetslösheten i de många städer som tidigare gynnades av olje-boomen, vilket antyder att jobbförlusterna än så länge är koncentrade till energisektorn.

Antalet varsel i dataföretag ökar samtidigt kraftigt. Hittills i år har 16.006 personer i databranschen varslats om uppsägning, en ökning med 143 procent jämfört med januari-februari 2015.