ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Dumpar aktier efter avhopp

  • DUBBELT BLÅSVÄDER. Lindabs storägare Creades vill att Kjell Nilsson lämnar ordförandeposten i bolaget. Sedan tidigare är det klart att han kliver av samma post i Semcon. Foto: Lars Owesson

Bara dagar efter att det stod klart att Kjell Nilsson lämnar ordförandeposten i teknikkonsulten Semcon har Fjärde AP-fonden sålt hela sitt innehav i teknikföretaget.

”Försäljningen har inget med ordförandevalet att göra”, hävdar Per Colleen, aktiechef vid Fjärde AP-fonden.

Industriveteranen Kjell Nilsson är i blåsväder på flera håll. I byggunderleverantören Lindab vill huvudägaren Creades avsätta honom som ordförande.

Samtidigt stod det förra veckan klart att Kjell Nilsson förlorar sitt andra tunga styrelseuppdrag på börsen, ordförandeposten i Semcon. Enligt uppgifter till Di tvingas Kjell Nilsson lämna Semcon på grund av att de största ägarna i bolaget under en längre tid varit missnöjda med bolagets utveckling. Aktien har de senaste två åren gett en totalavkastning på minus 41 procent.

Semcons huvudägare JCE Group vill varken bekräfta eller dementera Di:s uppgifter om orsaken till att Tore Bertilsson tar över som ordförande.

”JCE Group har som policy att aldrig kommentera sina noterade innehav”, uppger Hampus Ericsson, vd för JCE Group.

En ägare som däremot har reagerat snabbt på att Kjell Nilsson tvingas bort från Semcon är Fjärde AP-fonden som på tisdagsmorgonen sålde alla sina 656.720 aktier i Semcon. Posten motsvarar 3,63 procent av rösterna i bolaget.

Fjärde AP-fonden, med avgående vd:n Mats Andersson, har i Lindab tagit strid för att Kjell Nilsson ska få behålla ordförandeposten. Nu framstår det som att AP-fonden säljer sina aktier i Semcon i protest mot att Kjell Nilsson tvingas lämna. Men att så är fallet förnekar Per Colleen, som är aktiechef på Fjärde AP-fonden.

”Innehavet i Semcon låg i vår småbolagsportfölj som är på ungefär 7 miljarder kronor, vilket betyder att innehavet var 3 promille av portföljen. Det här är ingenting som jag har diskuterat med vår småbolagsförvaltare över huvud taget, så hade inte du uppmärksammat det hade inte jag heller gjort det”, säger Per Colleen.

AP-fonden köpte in sig i Semcon så sent som i slutet på 2013 och gjorde sedan tilläggsköp under 2014 och 2015. När aktierna nu säljs realiserar AP-fonden en dålig affär – Semcon-aktien har fallit kraftigt de senaste åren.

Enligt uppgifter till Di kan maktkampen i Lindab leda till att Kjell Nilsson förlorar ordförandeposten även i byggunderleverantören vid vårens stämma – trots att valberedningen, anförd av Fjärde AP-fonden och Lannebo Fonder, föreslagit omval av honom. Huvudägaren Creades försöker mobilisera stöd bland övriga ägare för ett alternativt styrelseförslag.

Lindab håller årsstämma den 3 maj.

Tyck till