ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Utsläppsrätter blir avdragsgilla

  • MOROT. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill uppmuntra företagen att ta ett större ansvar för klimatet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Företagens kostnader för klimatkompensation ska bli avdragsgilla. Detta enligt ett förslag som regeringen nu remitterar.

”Syftet är att få ned utsläppen och uppmuntra företag som vill ta ett klimatansvar”, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Förslaget innebär att företag och enskilda näringsidkare som klimatkompenserar genom att köpa utsläppsrätter som omfattas av EU:s handelssystem och annullerar dem får göra avdrag för det.

2014 kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som nekade avdrag för klimatkompensation.

”Därför vill vi nu se till att möjligheten öppnas igen. Vi tror att gruppen som klimatkompenserar kan öka betydligt om vi möjliggör det här avdraget”, säger Per Bolund.

Exempelvis handlar det om företag som vill klimatkompensera för resor eller transporter. Regeringen uppskattar att avdragsrätten kommer att leda till att 300.000 utsläppsrätter annulleras per år, motsvarande 300.000 ton koldioxid.

Är inte det en droppe i havet med tanke på att det ska ges ut ytterligare omkring 50 miljarder utsläppsrätter inom EU?
”Man måste arbeta med många verktyg, både att direkt minska utsläppen och se till att vi får en bättre fungerande utsläppshandelsmarknad i EU”, säger Per Bolund.

Värdet av avdraget är lika med 22 procent, som är bolagsskatten, multiplicerat med kostnaden. Regeringen beräknar kostnaden för reformen till 5 miljoner kronor per år.

Günther Mårder, vd för Företagarna, tror att intresset kommer att vara relativt svalt även med ett avdrag på plats.

”På marginalen är det klart att efterfrågan kommer att öka, men möjligheterna att handla med utsläppsrätter har funnits nu under ganska lång tid och vi har inte sett någon extrem anstormning.”

Det viktigaste är att komma åt skadliga beteenden genom exempelvis skattereformer, menar Günther Mårder:

”Vi skulle inte vilja se en värld där alla fortsätter som de har gjort, men kompenserar sig genom att köpa sig avlatsbrev.”

Tyck till