ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Industribud långt under fackens krav

  • NYSTART EFTER PÅSK. På måndagen lämnade arbetsgivarna över ett första bud. Foto: Marcus Ericsson

Förhandlingarna om ett nytt avtal i industrin börjar hetta till.

På måndagen lämnade arbetsgivarna sitt första bud, ett bud som ligger en bra bit under fackens krav.

Förhandlingarna om ett nytt avtal som ska sätta ett märke för årets avtalsrörelse drog igång på söndagen efter en kort paus för påskfirande. Efter ett dygn lämnade arbetsgivarna på måndagen över ett första bud till sin motpart genom Opo, opartiska ordföranden, som leder förhandlingarna.

”Det är ett tvåårigt avtal på 1,75 procent per år, med 1,65 procent i lön och en tiondel som sätts av till delpension”, säger Robert Schön, vice vd för Industriarbetsgivarna.

Samtliga arbetsgivarorganisationer i industrin står bakom budet som ligger betydligt lägre än de 2,8 procent som de fem industrifacken har krävt.

”Vi kan i dag inte gå med på ett avtal som innebär att de svenska stålföretagarna får en högre löneökningstakt än sina tyska konkurrenter”, säger Robert Schön och hänvisar till den tyska stålindustrins avtal från i höstas som innebar löneökningar på 1,73 procent.

Inför förhandlingarna sa industrins arbetsgivare att de ville se ett avtal som låg en bra bit under 1 procent.

”Det här är egentligen ett väl högt bud för oss, men det är ett realistiskt bud. Vi skulle egentligen velat se en lägre nivå, men det krävs två för att dansa tango”, säger Robert Schön.

Teknikföretagen nobbade Opos första skiss och fick mycket kritik. Nu tar arbetsgivarna tillbaka initiativet.

”Vi lägger ett bud för att få i gång vår motpart”, säger Robert Schön.

När Di på måndagseftermiddagen var i kontakt med IF Metall ville fackförbundet inte lämna några kommentarer till arbetsgivarnas bud.

Tyck till