ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Här säljs rekordmånga bostäder före visning

Mölndal och Kungälv utanför Göteborg har accelererat till toppen av listan över kommunerna med Sveriges snabbaste bostadsaffärer.

Hög efterfrågan och ett par mäklarknep ligger bakom.

En signal om starkt köptryck på bostäder är snabbfotade köpare som snuvar utannonserade objekt innan övriga spekulanter ens fått chansen.

Drygt en av tio bostäder i Sveriges köptes före visning under de tre första månaderna i år. Andelen var stabil jämfört med samma period för ett år sedan.

Men i de hetaste kommunerna försvinner närmare ett av fyra objekt från bostadsmarknaden innan mäklaren hunnit uttala öppningsfrasen ”underbart läge”.

Det framgår av bostadssajten Boolli.se:s genomgång av antalet bostadsannonser som plockas bort från nätet före aviserat visningsdatum.

Kungälv och Mölndal har satt fart rejält bara det senaste året, visar statistiken. Orterna har rusat allra högst upp i topplistan över kommunerna med störst andel snabba bostadsaffärer. Nyköping på tredje plats sticker samtidigt ut som årets mesta klättrare.

I Kungälv, som sträcker sig norr om Göteborg mot havet vid Marstrand, försvinner nu 23 procent av bostadsannonserna före första visningen, jämfört med 13 procent för ett år sedan.

”Det här har helt klart blivit vanligare i Göteborgstrakten det senaste året”, säger Josefin Linghammar, talesperson på Booli, som ställt samman statistiken.

Spekulanter i flera av Stockholmsområdets högt upptrissade bostadsområden kan också vittna om mängden inställda visningar. Men jämfört på kommunnivå är bara hälften av de tio hetaste orterna från huvudstadsregionen.

En förklaring bakom de snabba affärerna är mäklarnas användning av kundregister med köpare.

Just i Mölndal och Kungälv jobbar mäklarfirman Bjurfors mycket aktivt med att matcha spekulant och säljare före offentlig visning, berättar Sven-Erik Kristensen, Bjurfors regionchef för Västsverige.

”Jag tror att allt fler mäklare jobbar som vi med egna, väl förberedda köpare”, säger han.

Tyck till