Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Sundström insyltad i Swedbanks gruvaffär

  • AVTAL. Swedbank köpte elva gruvmaskiner av krisbolaget Northland Resources 2014. Sedan leasade gruvbolaget maskinerna från banken. Foto: Kjell Kangas

I januari 2014 köpte Swedbank genom ett leasingavtal elva gruvmaskiner av krisbolaget Northland Resources.
Enligt Di:s uppgifter var bankens ordförande Anders Sundström involverad i frågan, och ett första nej från Swedbank ska sedan ha blivit ett ja.

I slutet av januari 2014 tecknade storbanken Swedbank ett leasingavtal värt 25 miljoner dollar, cirka 200 Mkr i dagens växelkurs, med det svårt krisande gruvbolaget Northland Resources, vilket Svenska Dagbladet rapporterade om i går.

Avtalet innebar, enligt konkursförvaltaren, att Swedbank köpte elva gruvmaskiner, däribland två stora grävmaskiner och fem gruvtruckar, av Northland Resources som sedan leasade maskinerna från banken. Därmed tillfördes gruvbolaget välbehövlig likviditet.

Mindre än ett år senare, i december 2014, gick Northland Resources i konkurs. Då hade gruvbolaget 165 miljoner kronor kvar att betala till Swedbank i form av leasingavgifter. Storbanken blev i stället ståendes med elva gruvmaskiner i Pajala, varav åtta fortfarande står kvar på gruvområdet i Kaunisvaara.

Om Swedbank har lyckats sälja några maskiner, och vad dessa försäljningar i sådana fall har inbringat i relation till bokfört värde, är oklart. Men sett till hur gruvkonjunkturen har utvecklats sedan 2014 finns en betydande risk att marknadsvärdet på maskinerna har fallit ordentligt.

Förutom att leasingavtalet ser ut att ha blivit en dålig affär för Swedbank finns det frågetecken kring storbankens kreditprocess.

För det första ska Swedbanks ordförande Anders Sundström personligen ha varit involverad i frågan om bankens eventuella finansiering av gruvbolaget, uppger källor för Di. Under hösten 2013 ska han, enligt Di:s uppgifter, ha diskuterat en möjlig leasingfinansiering från Swedbank med Olav Fjell, som då var ordförande i Northland Resources och även styrelseledamot i Swedbank. Diskussionerna ska, enligt Di:s uppgifter, bland annat ha rört Northland Resources ansökan till Swedbank om leasingfinansiering.

Enligt Di:s uppgifter ska Anders Sundström även ha involverat den dåvarande storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber, som fick sparken i december, och finanschefen Göran Bronner, som i veckan meddelande sin avgång, i diskussionerna om ett möjligt leasingavtal med Northland Resources.

Sett till affärens storlek – ett par hundra miljoner – är delaktigheten från bankens absoluta toppchefer anmärkningsvärd. Att styrelseordföranden över huvud taget var involverad är uppseendeväckande.

Di kan även avslöja att Swedbank först fattade ett principbeslut om att inte ha någon kreditexponering mot Northland Resources, ett beslut som ska ha tagits längre ner i organisationen. I oktober 2013 ska Swedbank även ha meddelat Northland Resources sitt beslut att neka gruvbolaget leasingfinansiering, erfar Di.

Men trots att banken formellt redan hade fattat ett principbeslut fortsatte ordförande Anders Sundströms kontakter med Olav Fjell om ett möjligt leasingavtal mellan Swedbank och Northland Resources, enligt Di:s uppgifter. Några månader senare, i januari 2014, undertecknades avtalet.

Vad som fick banken att ändra sitt tidigare beslut och bevilja Northland Resources leasingfinansiering är oklart. Di har sökt Swedbank som inte vill ge några kommentarer om Northland Resources.

”Vi kommenterar inte enskilda engagemang. Alla kundrelationer genomförs på affärsmässig bas”, skriver Claes Warrén, presschef på Swedbank, i ett mejl till Di.

I sin roll som vd för Folksam var Anders Sundström 2013 engagerad i att försöka rädda Northland Resources, och Folksam investerade i gruvbolaget. I fjol var han i högsta grad delaktig i försök att driva verksamheten vidare efter konkursen.