ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Rosengren skeptisk till managementkonsulter

  • KONSULTKRITISK. Sandviks vd Björn Rosengren har stramat åt användandet av konsulter sedan han tog över som vd för Sandvik. Foto: Jack Mikrut

Di kan i dag avslöja att McKinsey har haft ett betydande inflytande på en rad av Industrivärdens bolag som nu brottas med problem. Men sedan Björn Rosengren blev vd finns inte några managementkonsulter på verkstadsjätten Sandvik.

”Sandvik ska vara restriktiva med konsulter”, säger han.

Di har de senaste dagarna skrivit om konsultjätten McKinseys tveksamma insatser i Nordea och Volvo. Misslyckanden som har lett till att flera storägare överväger att kraftigt begränsa sina innehavsbolags möjligheter att anlita strategi- och managementkonsulter.

Enligt nya uppgifter till Di är inte Volvo det enda bolaget i sfären kring Industrivärden som tidigare i stor utsträckning har använt McKinseys tjänster. Enligt Di:s källor har såväl Sandvik, under den tidigare vd:n Olof Faxanders ledning, som SSAB flitigt använt McKinseys tjänster.

”Hos Industrivärdens tidigare ledning fanns det av någon anledning en stor tilltro till att McKinsey var bra för sfärbolagen”, säger en Di-källa.

McKinsey och andra managementkonsulter anlitades både av SSAB och av Sandvik under Olof Faxanders tid som vd i bolagen, enligt Di-källor. Under Olof Faxanders ledning samordnades de tidigare divisionerna SSAB Tunnplåt i Borlänge och SSAB Grovplåt i Oxelösund till en enhet. Centralisering var ledordet precis som i flera andra svenska storbolag, däribland Volvokoncernen, där McKinsey har varit anlitade.

SSAB:s omorganisering fick betydande kritik i ett tidigt skede eftersom det lokala ansvarstagandet och entreprenörsandan undergrävdes när en centraliserad säljorganisation skulle ansvara för försäljningen av både tunnplåt från Borlänge och grovplåt från Oxelösund . Några tydliga bevis på att centraliseringsstrategin har varit lyckad är svåra att hitta. Enligt uppgifter till Di finns indikationer på att SSAB:s nuvarande vd Martin Lindqvist åter försöker decentralisera ansvar till produktionsorterna.

Om så är fallet så tar SSAB rygg på Sandviks nya ledning med vd:n Björn Rosengren i spetsen. Han har tydligt deklarerat att makten i Sandvik ska decentraliseras, till skillnad från när Olof Faxander var vd då strategin var att centralisera.

Det inflytande konsulterna har haft över Sandvik kan jämföras med att Atlas Copco med vd:n Ronnie Leten, som har varit betydligt mer framgångsrikt än konkurrenten Sandvik, använder konsulttjänster sparsamt.

”Om det sker handlar det om specifika uppdrag inom affärsområdena”, säger en källa inom Atlas Copco.

Med Björn Rosengren som vd har även Sandvik nu också en betydligt mer återhållsam inställning till strategi- och managementkonsulter: Under hans vd-tid på det anrika verkstadsbolaget har bolaget inte anlitat några managementkonsulter.

”Min grundinställning är att vi på Sandvik ska vara restriktiva med konsulter”, säger han till Di.

Men det finns specifika situationer då Björn Rosengren anser att det finns skäl att anlita konsulter:

”Sådana tillfällen kan vara omfattande analys, och där man ska ta in stor mängd och komplex information på kort tid, som ska vara underlag för beslutsfattande. Beslut på otillräcklig information kan bli kostsamt.”

Sandviks nye vd är dock tydlig med att strategiska beslut inte ska fattas av konsulter.

”Det är ledningen och verksamhetsansvariga som ska fatta besluten och styra bolaget.”

Redan när Industrivärdens tidigare vd Anders Nyrén tillträdde som vd för investmentbolaget 2001 anlitades McKinsey för att göra en studie med framtida vägval för bolaget, enligt en artikel i Veckans Affärer 2012. Efter det har också styrelseledamöter med tydlig bakgrund från McKinsey rekryterats till sfärens bolagsstyrelser.

McKinsey har inga kommentarer till Di:s uppgifter. Managementkonsulten kommenterar aldrig sina kunder, enligt presstalesmannen Rachel Grant.

Tyck till