ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Påsk eggar till köp av fritidshus

Trots prognoser om en kylslagen påsk startar årets fritidshussäsong redan nu.
Hög standard och närheten till vatten drar flest spekulanter.

På Öland, med 10.000 fritidshus, ligger snittpriset på cirka 1,5 miljoner kronor. Här väntar fastighetsmäklare Anders Törnqvist, Ölandsmäklaren, besök redan vid visningar i påsk.

”Säsongen drar i gång nu, men först framåt Kristi Himmelsfärdshelgen är det riktigt högtryck. På senare år har säsongerna också jämnats ut, det är inte ovanligt att köpa på hösten”, säger han.

Efter några år med svag efterfrågan tog marknaden på Öland fart under 2015.

”Efterfrågan var fantastiskt stark och vi satte försäljningsrekord. Hotet om ett kommande amorteringskrav drev på efterfrågan lite i fjol. I dag ser vi att stabilt låga räntor gynnar fritidshusmarknaden”, säger Anders Törnqvist.

Vad är mest efterfrågat?
”Standarden ska vara hygglig, allt färre vill köpa renoveringsobjekt. Samtidigt finns det köpare som drömmer om ett rött torp med kakelugn.”

”Hus i prisklassen 700.000 kronor till 1,5 miljoner lockar flest kunder på visningar”, säger Anders Törnqvist som väntar många spekulanter till visningen av den ombyggda skolan några kilometer från Köpingsvik.

Huset, som är 80 kvadratmeter stort, har anor från sent 1800-tal samt garage. Begärt pris ligger på 890.000 kronor.

Gång- eller cykelavstånd till havet är faktorer som lockar många köpare. Här tror Anders Törnqvist att det 90 kvadratmeter stora fritidshuset med sjötomt vid Grankullavik kan locka köpare. För knappt 2 Mkr säljs fritidshuset, som med ett annex med sex sovrum lämpar sig väl för uthyrning under sommaren.

Annika Torevi, fastighetsmäklare på Kustnära i bohuslänska Fjällbacka, ser däremot inte att marknaden har vaknat ur vinterdvalan ännu.

”Det är otroligt få objekt till salu. Priserna har slutat att stiga, då blir det en del besvikna säljare som kliver av och behåller stugan”, säger hon.

Hur påverkar Norges försvagade ekonomi Bohusläns fastighetsmarknad?
”Norrmännen började försvinna från marknaden redan 2014. Tidigare stod norrmännen för 80 procent av köpen, nu är det nere på 20 procent. Den norska ekonomin och självförtroendet har fått sig en rejäl knäck av de fallande oljepriserna”, säger Annika Torevi.

Eftersom den tidigare starka norska kronan nu ligger på samma nivå som svenska kronor har dessutom norrmännens valutafördel vid köp försvunnit.

Den tidigare norska dominansen syns dock fortfarande i statistiken över dagens ägande.

Kommunerna Strömstad och Tanum hör till de fem svenska kommuner som har flest utländska ägare av fritidshus, 1.447 respektive 1.210.

”I Bohuslän lider vi också av de höga villapriserna i Göteborg. En vanlig familj som tagit flera miljoner i lån för att bo är knappast beredda att låna ytterligare för ett fritidshusköp”, säger Annika Torevi.

Ett genomsnittligt fritidshus kostar nu närmare 3 Mkr i Strömstad och runt 2 Mkr i Lysekil.

Annika Torevi tror att även de mer exklusiva och dyra objekten har lite uppförsbacke nu.

”Den oroliga börsen spelar in. Människor med mycket pengar blir mer försiktiga när börsen darrar.”

I Sveriges fritidshustätaste kommun, Norrtälje med 25 000 fritidshus, steg priserna under fjolåret med närmare 18 procent enligt Mäklarstatistik.

”Framför allt såg vi skillnad i hur fort fastigheterna såldes, det blev ofta budgivning och affärerna slutfördes snabbare än tidigare”, säger Emeli Sand, mäklare vid Fastighetsbyrån Norrtälje.

Ett enklare hus från 1970-talet kostar i dag cirka 1,2–1,5 Mkr enligt Emeli Sand. Men vid högre standard eller närheten till vatten går priserna över 2 Mkr.

”Generellt sett vill människor gärna ha vatten, avlopp och året runt-standard. I områden där vi fått kommunalt vatten och avlopp, som Spillersboda och delar av Bergshamra, ökar också antalet människor som bosätter sig permanent”, säger hon.

Hur ser marknaden för fritidshustomter ut?
”Tomtmarknaden har inte alls hängt med i prisutvecklingen uppåt för fritidshus. Riktigt bra tomter säljs snabbt, men det är svårare med tomter där läget inte är fantastiskt”, säger Emeli Sand.

Tyck till