close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Investerarflykt hot för Belgien

Uppdaterad 2016-03-24 11:08. Publicerad 2016-03-24 11:06

FÖRÄNDRAD STAD. Hannalena Ivarsson, ordförande för Svenska Klubben, blickar ut över Bryssel.

Ett sörjande Bryssel riskerar att vakna upp till en delvis förändrad stad.

”Bolag kommer att dra sig för att investera i Belgien och i Bryssel”, säger Fredrik Erixon på tankesmedjan Ecipe.

Bryssel var i sorg på onsdagen. Sammanbiten sorg. Fortfarande pågick en jakt på terrorister efter tisdagens dåd som dödat mer än 30 och skadat 270 människor, varav flera svenskar.

Annons:

Det var samtidigt en stängd stad. EU-parlamentet var stängt för besökare. Många valde att stanna hemma från jobbet eller ta en förtida påskledighet. Flera normalt trafiktäta gator var glest trafikerade. Men tungt beväpnade poliser och militärer fanns i stor mängd.

Ett stenkast från EU-kvarteret bars döda kroppar ut ur Maelbeeks tunnelbanestation under större delen av dagen. För den som hade blicken riktad åt ett annat håll tjänade en tät ljudmatta av sirener som en påminnelse om att allt inte var som det skulle.

Frågan är vad som händer med Bryssel när vardagen tränger sig på igen efter påsken. En som spår att terrordådet kommer att sätta bestående märken i EU:s huvudstad är Fredrik Erixon som driver tankesmedjan Ecipe i Bryssel. Seminarier och möten är normalt något av en paradgren för Bryssel. Den verksamheten ligger av naturliga skäl nere nu. Men frågan är alltså om man någonsin kommer tillbaka till toppformen.

”När vi arrangerar konferenser möter vi reaktioner från andra delar av världen – från amerikaner och kineser – att de är osäkra på säkerhetssituationen i Bryssel. Och det var redan före det här dådet”, säger han.

Hittills har hotbilden mot staden sedan Parisdådet inte gett några synliga effekter på ekonomin, enligt Fredrik Erixon. Den här gången tror han att det blir annorlunda.

”Det som har hänt nu kommer definitivt att ha effekt på ekonomin och det är den långsiktiga effekten man verkligen ska vara orolig för. Ur ett belgiskt perspektiv handlar det om att bolag kommer att dra sig för att investera pengar i Belgien och i Bryssel. Delvis på grund av säkerhetsläget och delvis på grund av svårigheten att attrahera den arbetskraft man vill ha.”

Andreas Rentner, som är handelskommissionär på Business Sweden, har en mer positiv syn på Bryssels och Belgiens attraktionskraft inte minst för svenska företag, som ju har ett rejält fotavtryck i landet.

”Det är alldeles för tidigt att säga om detta kommer att innebära att kompetens försvinner i Belgien”, säger han.

”Bryssel är en attraktiv marknad både som land och strategisk plats i Europa.”

Hannalena Ivarsson är ordförande i det sociala nätverket Svenska Klubben som har 320 familjer som medlemmar. Till vardags arbetar hon på konsultföretaget Kreab, som har en stor verksamhet i Bryssel.

Ett möte i Bryssel då och då kommer med jobbet i många yrken och branscher. Enligt UD är det ett ”stort mörkertal” med svenskar som är på kortare besök i staden.

”Jag tror att de allra flesta svenskar som bor här har haft någon nattgäst som inte har kunnat komma hem”, säger Hannalena Ivarsson.

Fortfarande på onsdagseftermiddagen var det fyra svenskar som inte hade hörts av efter bombningarna. Samtidigt saknar Sverige sedan 2011 en regelrätt ambassad i Bryssel, då den stängdes av besparingsskäl.

”Vi svenskar här är lite förvånade över att den konsulära närvaron inte är större. Vi var inte så glada när ambassaden stängde. Det är så otroligt mycket svenskar här och så många som kommer på tillfälliga besök”, säger Hannalena Ivarsson och pekar på att behovet av stöd ofta är större bland dem som stannar en kort tid.

Många bolag med regionala huvudkontor i Belgien överväger att flytta, enligt Fredrik Erixon, som emellertid inte kan ge några svenska exempel. Han påminner om ett EU-beslut från i fjol som nu håller på och omformuleras till nationell lagstiftning som innebär höjd bolagsskatt för utländska företag.

”Det har fått väldigt många att fundera över huruvida man ska vara kvar i Belgien eller inte”, säger han.

I ett sådant läge kan en terrorattack bli tuvan som välter lasset, spår han.

”Det betyder naturligtvis att bolag som befinner sig i en sådan omvärdering av att finnas i Belgien får ännu starkare skäl att göra det”, säger han och pekar på konkreta signaler från flera amerikanska bolag.

Ikea höll butiker stängda under onsdagen med hänvisning till terrordådet. Telekomföretaget Ericsson som har sin arbetsplats i närheten av den terrordrabbade flygplatsen, höll också stängt under onsdagen.

”Vi råder alla våra anställda att inte komma till kontoret utan att stanna hemma. Alla externa möten är inställda”, säger Sylvain Coppons på Ericsson i Bryssel.

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×
Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
Klövern A 2,06 11,40
Klövern B 2,01 11,65
Atrium Ljungberg B 1,97 145,20
MTG A -3,36 230,00
Lundin Mining Corporation SDB -2,85 33,40
Lifco B -2,62 245,10
Världsindex
Nikkei 225 -0,25% 16 555,95
Hang Seng Index 0,03% 22 826,87
FTSE 100 Index -0,28% 6 816,90
Dax 30 -0,88% 10 529,59
CAC 40 -0,65% 4 406,61
Dow Jones Industrial Average -0,24% 18 437,42
NASDAQ Composite -0,16% 5 209,29
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 10 26 5
Nordea 12 12 1
Telia Company 9 8 1
Lucara Diamond Corp 8 5 0
SAS 1 7 2
Nokia 3 3 0
Tieto 3 3 0
Xvivo Perfusion 0 5 0
Evolution Gaming ... 5 0 0
Semafo Inc. 1 3 0
Mr Green & Co 0 4 0
Concentric 3 1 0
Hansa Medical 0 4 0
Svolder 2 1 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
North Chemical 0 3 0
PledPharma 0 3 0
Verisec 0 3 0
Photocat 0 3 0
Bonava 1 1 1
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
RAY B
9,93
SVOL A
-9,60
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)