Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Bankföreningen vill stoppa amorteringskrav på gamla lån

Bankföreningen kritiserar nya regler för tilläggslån och uppmanar nu Finansinspektionen att tänka om och ändra utformningen i amorteringskravet.

Förra veckan kom regeringen och allianspartierna överens om en ny utformning av amorteringskravet. Förslaget klubbades i riksdagen på onsdagen.

Utgångspunkten är att kravet endast ska omfatta nya bolån som är tagna efter den 1 juni. Men som Di rapporterade tidigare på onsdagen finns undantag, som gör att även befintliga låntagare kan omfattas av kravet.

Det handlar om låntagare som har en belåningsgrad över 50 procent och tar ett tilläggslån för att till exempel renovera sin bostad.

”Om man utökar sitt bolån triggar man igång amorteringskravet”, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på Finansinspektionen.

Bankföreningen är mycket kritisk till de föreslagna reglerna för tilläggslån. Uppmaningen till Finansinspektionen är att tänka om och ändra utformningen i amorteringskravet.

”Det kan ju få bisarra effekter, om man till exempel bor i villa och värmepumpen går sönder och man måste ta ett tilläggslån på 200 000”, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.

För att hjälpa Finansinspektionen på traven har Bankföreningen tagit fram ett eget förslag på hur tilläggslånen kan hanteras.

Enligt förslaget ska tilläggslån kunna amorteras på tio år, samtidigt som det ursprungliga lånet undantas från amorteringskravet.

”Det skulle vara ett väsentligt bättre sätt att hantera det här”, säger Hans Lindberg.

Bankföreningen varnar för att många hushåll kommer att ta blancolån istället för utökade bolån, om Finansinspektionen går vidare med sitt förslag.

”Det är inte bra för hushållens ekonomi, eftersom det blir dyrare och sämre lån. Och det är inte bra för den finansiella stabiliteten”, säger Hans Lindberg.

Storleken på amorteringarna avgörs av belåningsgraden, som bygger på bostadens marknadsvärde. Men enligt Finansinspektionens förslag ska man inte få omvärdera sin bostad mer än vart femte år.

Även här uppmanar Bankföreningen Finansinspektionen att tänka om.

”Det är bättre att ha ett enkelt och överskådligt förslag och låta det aktuella marknadsvärdet gälla”, säger Hans Lindberg.

Även om amorteringskravet nu är beslutat i riksdagen är det upp till Finansinspektionen att ta fram det slutliga förslaget, som ska godkännas av regeringen innan det träder i kraft den 1 juni.

Bankföreningen anser att dock att det behövs mer tid för bankerna att bygga upp nya administrativa rutiner och it-system.

”Om man ska ha en bra implementering håller inte 1 juni, då är det mer rimligt att det här börjar gälla i höst”, säger Hans Lindberg.