ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Tempen stiger på Wall Street

  • FÖRETAGSAFFÄRER PÅ UPPGÅNG. Bara under måndagen presenterades tre nya bolagsfusioner på amerikanska Wall Street. Foto: Michael Nagle

Hotelljättarna Marriott och Starwood, med varumärken som Sheraton och W, går samman.
Ett sockrat bud bäddade för affären – en av tre fusioner på Wall Street bara på måndagen.

Marriott fick ett svalt mottagande på sitt första bud på rivalen Starwood. En kinesisk friare vid namn Anbang bidrog dock till att pressa fram ett högre erbjudande.

”Efter fem månader av noggrann undersökning och gemensam planering med Starwood, som inkluderar en försiktig analys av varumärkenas framtid, är vi ännu mer upphetsade”, säger Marriotts vd Arne Sorenson i en kommentar till affären, som värderas till 110 miljarder kronor.

Analysföretagen IHS och Markit, som bland annat presenterar rapporter kring finans och försvar, meddelade också ett samgående på måndagen.

Bilden av en uppgång för bolagsaffärer på Wall Street fick ytterligare färg då Sherwin-Williams, som driver butikskedjan The Paint Stores, lade ett bud på målarfärgstillverkaren Valspar.

Monsanto, en börsnoterad jätte inom kemi- och biotekniskt jordbruk, rapporterades dessutom vara på jakt efter den tyska kemikoncernen BASF.

Hittills under året har är det främst affärer inom läkemedelsbranschen som har skapat rubriker på Wall Street.

I februari lade amerikanska Mylan ett bud på svenska Meda. En månad tidigare offentliggjorde Shire, en läkemedelstillverkare med inriktning på ovanliga sjukdomar, köpet av den amerikanska branschkollegan Baxalta. Den affären värderas till 32 miljarder dollar, motsvarande 270 miljarder svenska kronor. 

Amerikanska Abbot aviserade i slutet av januari köpet av diagnostikbolaget Alere för 49 miljarder kronor. Samma dag betalade Stryker 23,5 miljarder för hudvårdsbolaget Sage.

Fusionerna följer på ett rekordår 2015. Affärer för över 6.000 miljarder kronor bara inom läkemedelsindustrin markerade då en uppgång på 66 procent jämfört med 2014. 

”2015 innehöll även några av de största affärerna på mycket länge”, säger Hanna Jackson som arbetar med företagsöverlåtelser på advokatfirman Nixon Peabody i New York. 

Bland dessa märks jätten Pfizers samgående med botoxtillverkaren Allergan, med en prislapp på 1.250 miljarder kronor.

Hanna Jackson ser flera faktorer bakom affärsivern, som låga räntor och en stark dollar. Amerikanska bolag inom många branscher ser förvärv som ett alternativ till annan expansion, exempelvis genom forskning och utveckling, när tillväxt ska skapas. Till detta kommer skattelagstiftning som har bidragit till att företag flyttar från USA till Europa.

Tyck till