Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter Ledare

Ledare: Myt att överklassen röstar på SD

  • Strandvägen i Stockholm. Foto: TT

Östermalm skiftar färg, rapporterade Dagens Nyheter i helgen. Underförstått från blått till brunt, vilket reportaget försökte leda i bevis medelst en intervju med östermalmaren Ulf Adelsohn, partiledare för Moderaterna för mer än ett kvarts sekel sedan.

 Att överklassen har en latent dragning till högerpopulism är en populär tes hos vänstern eftersom den bekräftar höger-vänsterskalans antagande om att vänstern är god och högern ond.

Utbildning och hög inkomst är på intet sätt ett vaccin mot främlingsfientlighet, men om man gör en seriös socioekonomisk valanalys tycks motsatsen i alla fall minska skyddet. Fattigare kommuner och fattigare valdistrikt har en högre andel SD-väljare. I Stockholms län har Östermalm relativt få SD-väljare. 93 procent av väljarna på Östermalm röstade 2014 på andra partier än SD. Andelen SD-väljare är till exempel något större på Södermalm och stiger ju längre ut i Söderort man kommer.

Mycket har dock hänt sedan dess. Sedan valet har SD stärkts över hela landet och det är förtjänstfullt att söka nya tendenser. Men vad man vet består det socioekonomiska mönstret. När SCB mätte partisympatier i höstas hade höginkomsttagarna, akademikerna, de högre tjänstemännen och bostadsrättsinnehavarna lägst andel SD-väljare.

Utbildning samt Sydsverige avgör mest. Hos akademikerna angav 4,9 procent SD som bästa parti. Hos personer med endast förgymnasial utbildning sa 20,9 procent att de sympatiserar med SD. Stockholms län har lägst andel SD-väljare, Kalmar, Blekinge och västra Skåne högst: mellan 26 och 30 procent.

Kvalificerade opinionsundersökningar kommer kanske att ge en radikalt annan bild framöver. Men fram tills dess är det klokt att förstå och se SD:s rusning i opinionen som något helt annat än ett elitfenomen. De grupper i västvärlden som upplever sig förlora på ekonomisk och social globalisering tenderar just nu att rösta på nationalistiska partier eller kandidater. De traditionella arbetarorganisationerna har förlorat sitt grepp.

En central fråga är om väst därmed håller på att förlora sin ekonomiska omvandlingskraft. Den debatten borde särskilt engagera LO, vars medlemmar hittills tjänat på stigande produktivitet, frihandel och innovation.

Klasshat är däremot en lika dålig utgångspunkt som främlingshat.