ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Kortsiktiga tar hem vinst i Clas Ohlson

Köprekommendationen av Clas Ohlson blev riktigt bra. Nu är värderingen mer ansträngd och därmed bör vinsten tas hem.

”En riktigt aptitlig värdering sett till tillväxtutsikterna.”

Så avslutades vår analys av Clas Ohlson för ett år sedan.

Sedan dess har bolaget klarat sig bra med tanke på valutaomständigheterna där en kombination av en svag norsk krona och en stark dollar är sämsta tänkbara.

Trots negativa valutaeffekter ökade vinsten under de nio senast rapporterade månaderna, från maj 2015 till januari 2016 i det brutna räkenskapsåret, med 5 procent. Trenden förbättrades i det senaste kvartalet med en vinstökning på 9 procent under den viktiga julhandeln.

Vinsttillväxten är en starkt bidragande orsak till att Clas Ohlsons aktie är upp 13 procent det senaste året samtidigt som Stockholmsbörsen har fallit med 12 procent.

Det senaste årets kursuppgång för Clas Ohlson är dock större än vinstuppgången. Det har gjort att p/e-talet har stigit till nästan 19 gånger vinstprognosen för innevarande räkenskapsår. Uppvärderingen innebär att Clas Ohlson har blivit väl dyr i förhållande till övriga börsen.

Den som är långsiktig i sitt sparande behöver dock inte vara särskilt oroad. På lång sikt har Clas Ohlson fortfarande goda möjligheter att växa i Tyskland och Storbritannien, vilket bör gynna aktien på sikt.

Men i närtid går det att hitta bättre aktier. I förra veckan föreslog Di ett byte till Swedol i detaljhandelssektorn eftersom det är en aktie som bör ha större möjligheter till kursuppgång det kommande året.

Tyck till