ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Hon lyfte krisande bokhandel

  • FINALGÄNG. Julia Oscarsson, Nina Johansson, Malin Alfredsson (ägare) och Helena Hedenberg har fått fart på Eksjö Bokhandel i den lilla småländska trästaden. Foto: Johan Lindqvist

Många vd:ar spelar golf, samlar på konst eller jagar. Malin Alfredsson köpte en boklåda i kris.
Fem år senare går Eksjö Bokhandel med vinst och kan bli vald till Årets butik i Sverige.

”Den röda tråden är att vi har oerhört roligt, och det underlättar alltid vad man än gör”, säger Malin Alfredsson.

Till vardags är hon vd för och ägare till verkstadskoncernen Cellwoodgruppen med en omsättning på 350 miljoner kronor, varav drygt 80 procent är export. Men vid sidan av affärerna har hennes intresse för böcker vuxit till att omfatta en egen bokhandel.

Det var när Eksjö Bokhandel hotades av nedläggning för drygt fem år sedan som personalen vände sig till Malin Alfredsson och frågade om hon inte kunde ta över. Sagt och gjort. För 700.000 kronor blev Malin Alfredsson ägare till en 168 år gammal bokhandel som gick back.

Hon tog fram en ny affärsplan och började med att investera ytterligare 700.000 kronor för att renovera lokalerna. Sedan dess har hon och kollegerna jobbat på med förnyelsen. Man bytte logga, höjde servicen och startade en kundklubb.

Personalen använder sociala medier flitigt och har pluggat tyska för att ta hand om turister som tittar in på sommaren för att prata Pippi Långstrump. Numera ställer Eksjö Bokhandel även ut på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.

”Och så har vi våra författarkvällar som är uppskattade – inte bara av kunderna. När Jan Guillou ringer och frågar om han får komma, då känner man att man har kommit en bit på väg”, säger Malin Alfredsson.

Jan Guillou gästade Eksjö i december. Häromdagen kom så beskedet att den gamla bokhandeln är en av fem finalister i tävlingen Retail awards i kategorin ”Årets butik”. Den 16 maj delas priset ut i Stockholm. Malin Alfredsson åker upp med sina kolleger Nina Johansson, Julia Oscarsson och Helena Hedenberg.

”Visst är det lite pirrigt att vi faktiskt kan vinna, men vi är stolta över att vi har gått till final och är där. Det är också en utmaning i sig. Vi måste stänga butiken för att kunna åka, men tror att våra kunder har förståelse. Det är en måndag dessutom så jag tror det ska gå bra.”

2014 vände Eksjö Bokhandel till svarta siffror. 2015 blev det 150.000 kronor i vinst och omsättningen ökade till 3,2 Mkr. Därmed fick personalen för första gången bonus.

”Det är inte samma tal som i andra branscher och stora företag men ändå en liten fest. Det var minst lika roligt för mig att kunna betala ut den här bonusen”, säger Malin Alfredsson.

”Jag har aldrig haft ambitionen att tjäna pengar på detta, men jag vet ju att verksamheter behöver säkra sin långsiktiga överlevnad och det gör man bara genom att tjäna pengar så att man kan investera.”

Tyck till