ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Regeringen ger olika besked om byggmålen

Det råder förvirring kring regeringens byggmål. Från olika regeringsföreträdare hörs olika besked.

Boverket uppskattar behovet av nya bostäder år 2025 till över 700.000. Regeringen tog utgångspunkt i den prognosen och bjöd i mitten av januari in alliansen och Vänsterpartiet till bostadssamtal, där nästa möte äger rum nästa vecka.

Men det kommer olika besked om vad som är regeringens byggmål.

På frågan om minst 700.000 nya bostäder till 2025 är regeringens nya mål, sa bostadsminister Mehmet Kaplan till Di i samband med inbjudan till alliansen:

”Det är den ingång vi har till samtalen.”

Statsminister Stefan Löfven har greppat samma mål.

”Vi har ett stort ackord framför oss, det måste byggas minst 700.000 bostäder till 2025”, sa han till Expressen i förra veckan.

Men från finansminister Magdalena Andersson kommer andra besked. I en intervju med Di betonar hon att Boverkets siffra är en prognos, inte regeringens mål.

”250.000 bostäder till 2020 är regeringens mål”, säger hon och betonar att det viktiga med bostadssamtalen är att få i gång byggandet.

Men när Di ställer frågan igen vill Magdalena Anderssons pressekreterare Miriam Abu Eid förtydliga att 250.000 nya bostäder till 2020 är ett mål sedan regeringen tillträdde.

”Nu när Boverkets prognos är 700.000 bostäder till 2025 är regeringens mål att möta behovet.”

Så 700.000 nya bostäder till 2025 är i själva verket regeringens mål?
”Regeringens mål är att möta behovet.”

Från Moderaternas sida vill man inte siffersätta något mål över huvudtaget.

”Mål har sällan nåtts och har låg trovärdighet. Jag tycker att vi ska fokusera på att hålla en hög byggtakt under många år och att öka rörligheten på bostadsmarknaden”, säger Ulf Kristersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges byggindustrier, konstaterar att det blir mycket svårt att nå upp till 70.000 bostäder per år. Nu krävs åtgärder som ändrar spelreglerna, anser han.

”Hittills har man inte presenterat något i den riktningen, utan snarare faktorer som går i motsatt riktning och som försvårar för hushållen att finansiera sin efterfrågan på bostäder, så som amorteringskravet.”

Tyck till